Ο αδελφός της έφαγε τα δύο τελευταία μπισκότα αντί να της κρατήσει ένα. Ο μπαμπάς είπε όχι άλλη τηλεόραση λίγο πριν τον ύπνο. Το παιδί αρρώστησε την τελευταία στιγμή και δεν μπορεί να πάει στη σχολική εκδρομή.

Ένα σπασμένο πόδι σημαίνει ότι το πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου τελείωσε μέχρι την επόμενη χρονιά. Η απογοήτευση μπορεί να πάρει άπειρες μορφές για ένα παιδί.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Του παρέχουμε συναισθηματική κατανόηση και υποστήριξη

Αν και δεν μπορείτε να το απαλλάξετε από την απογοήτευση, μπορείτε να του διδάξετε πώς να τη διαχειρίζεται ώστε να μπορεί να ανακάμπτει πιο δυναμικά από αυτήν καθώς μεγαλώνει.

Τι να κάνετε όταν το παιδί απογοητεύεται

Πρώτον, ξεκινήστε με την ενσυναίσθηση. Δοκιμάστε να πείτε μια από αυτές τις φράσεις επικύρωσης:

«Καταλαβαίνω πώς αισθάνεσαι».
«Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι απογοητευτικό».
«Αν ήμουν στη θέση σου, θα ένιωθα κι εγώ απογοητευμένος».

Γεμίστε το «τσεπάκι» σας με αυτές τις φράσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά να βάλουν λέξεις στα συναισθήματά τους και να δείξετε ότι τα καταλαβαίνετε και τα υποστηρίζετε ακόμη και όταν έχουν αρνητικά συναισθήματα.

Θα πρέπει επίσης να τα αφήνετε να έχουν τα συναισθήματά τους, αναγνωρίζοντας ωστόσο την πραγματικότητα της κατάστασης. Αφού συναισθανθείτε και επικυρώσετε τα συναισθήματά τους, στρέψτε την προσοχή σας στην επίλυση του προβλήματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς λύνετε το πρόβλημα νικώντας την απογοήτευση. Αντιθέτως, συνεργαστείτε με το παιδί σας για να ρωτήσετε τι θα μπορούσε να κάνει αντί αυτού.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά για να αποφύγουν αυτή την απογοήτευση την επόμενη φορά; Ποιες είναι οι λογικές προσδοκίες που πρέπει να έχετε όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα;

Το μικρό σας παιδί μπορεί να έχει αποκτήσει τη συνήθεια να γκρινιάζει ή να κλαίει όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει. Τώρα είναι η ώρα να διορθώσετε αυτή τη συμπεριφορά αντί να την ενισχύσετε.

Ένας από τους λόγους που τα παιδιά κλαίνε είναι επειδή είναι πραγματικά αποτελεσματικό. Το να ενδώσετε μπορεί να σας βγάλει από μια δύσκολη στιγμή, αλλά μακροπρόθεσμα θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Είστε ένα στήριγμα, αλλά δεν μπορείτε να παρέμβετε για να «εξαφανίσετε» τα συναισθήματά του. Δεν είναι αυτή η δουλειά σας και δεν είναι υγιές για το παιδί.

Ζητήστε του να σας βοηθήσει να σκεφτείτε εναλλακτικές δραστηριότητες ή να το ανακατευθύνετε σε κάτι που συνήθως το ικανοποιεί. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η ζωγραφική βελτίωσε τη διάθεση των παιδιών μετά από απογοήτευση.

Τι να μην κάνετε όταν το παιδί είναι απογοητευμένο

Μην ελαχιστοποιείτε ή προσπαθείτε να το μεταπείσετε για την απογοήτευσή του. Μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το χαρούμενο όταν δεν είναι ή να κρύψει την απογοήτευσή του.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που χαμογελούσαν αντί να εκφράσουν την απογοήτευσή τους παρουσίασαν μειωμένη γνωστική απόδοση στη συνέχεια, επειδή η χρήση του αυτοελέγχου για την απόκρυψη της απογοήτευσης οδηγεί σε «εξάντληση του εγώ».

Η ικανότητα να ανέχεσαι όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλεις είναι μια πραγματικά πολύ σημαντική δεξιότητα.

Μην δωροδοκείτε ή προσπαθείτε με άλλον τρόπο να μετριάσετε την απογοήτευσή τους με ανταμοιβές.Φροντίστε να προσέχετε τη δική σας αντίδραση στην απογοήτευση.

Προσπαθήστε να δώσετε το μοντέλο χειρισμού της απογοήτευσης αναγνωρίζοντας πώς αισθάνεστε, αναζητώντας λύσεις και διαχειριζόμενοι τις προσδοκίες, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε.