Η πέμπτη πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο είναι ο τραυματισμός στα δόντια, με πρώτη την τερηδόνα. Η συχνότητα του οδοντικού τραύματος κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας κυμαίνεται από 14-47%, ανάλογα με το άθλημα και τη χώρα.

Τα αθλήματα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι πολεμικές τέχνες, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι, το μπέιζμπολ, το μπάσκετ, η ποδηλασία, το σκι, το χόκεϋ επί πάγου και η ιππασία.

Οι αθλητές έχουν πιθανότητα 50% να τραυματιστούν στα δόντια στην αθλητική τους καριέρα. Η μέγιστη επίπτωση των τραυματισμών εντοπίζεται στις ηλικίες 8-11 ετών, με τα κορίτσια να είναι διπλάσια από τα αγόρια.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Τι να του πούμε όταν παίζει μα… χάνει;

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας τη Δευτέρα 20 Μαρτίου που για φέτος επικεντρώνει στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ο οποίος «Παίζει Άμυνα για το χαμόγελό σας».

Ο εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη των οδοντικών τραυμάτων.

Συνήθειες για καλύτερη στοματική υγεία

Κατά τη φετινή παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας η ΕΟΟ εστιάζει στη σημασία της φροντίδας του στόματός μας σε κάθε ηλικία, με το μήνυμα «Περήφανοι μια ζωή για το στόμα μας», συστήνοντας:

– Την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας,

– Την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο,

– Την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

– Τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης,

– Την αποχή από την χρήση καπνού και

– Τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη στιγμή που τα νοσήματα του στόματος μπορούν  να προληφθούν.