Τραυματισμός στα δόντια: Μια από τις πιο συνηθισμένες παθολογικές καταστάσεις στον κόσμο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας στις 20 Μαρτίου, εστιάζουμε στη στοματική φροντίδα, τα δόντια μας και την υγεία τους.
18 Μαρτίου 2023 | 10:09

Η πέμπτη πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο είναι ο τραυματισμός στα δόντια, με πρώτη την τερηδόνα. Η συχνότητα του οδοντικού τραύματος κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας κυμαίνεται από 14-47%, ανάλογα με το άθλημα και τη χώρα.

Τα αθλήματα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι πολεμικές τέχνες, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι, το μπέιζμπολ, το μπάσκετ, η ποδηλασία, το σκι, το χόκεϋ επί πάγου και η ιππασία.

Οι αθλητές έχουν πιθανότητα 50% να τραυματιστούν στα δόντια στην αθλητική τους καριέρα. Η μέγιστη επίπτωση των τραυματισμών εντοπίζεται στις ηλικίες 8-11 ετών, με τα κορίτσια να είναι διπλάσια από τα αγόρια.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Τι να του πούμε όταν παίζει μα… χάνει;

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας τη Δευτέρα 20 Μαρτίου που για φέτος επικεντρώνει στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ο οποίος «Παίζει Άμυνα για το χαμόγελό σας».

Ο εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη των οδοντικών τραυμάτων.

Συνήθειες για καλύτερη στοματική υγεία

Κατά τη φετινή παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας η ΕΟΟ εστιάζει στη σημασία της φροντίδας του στόματός μας σε κάθε ηλικία, με το μήνυμα «Περήφανοι μια ζωή για το στόμα μας», συστήνοντας:

– Την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας,

– Την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο,

– Την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

– Τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης,

– Την αποχή από την χρήση καπνού και

– Τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη στιγμή που τα νοσήματα του στόματος μπορούν  να προληφθούν.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved