Η στοματική υγιεινή είναι μια μόνο παράμετρος που πρέπει να φροντίσουμε να γίνει συνήθεια στο παιδί. Οι τροφές και τα ροφήματα που καταναλώνει είναι άλλη μία και δυστυχώς συχνά την ξεχνάμε.

Τι λοιπόν θα πρέπει να προσέχουμε;

Τα τρόφιμα και τα ποτά που βλάπτουν τα δόντια των παιδιών

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές τροφές που φαίνονται αβλαβείς αλλά μπορούν να βλάψουν τα δόντια των παιδιών. Ας δούμε τι πρέπει να αποφεύγουμε να τους προσφέρουμε.

 

Διαβάστε επίσης: Θαλασσινά: Τα οφέλη τους για τα παιδιά

Γλυκά

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι τα γλυκά και οι καραμέλες είναι από τις πιο βλαβερές τροφές για τη στοματική υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν «χρησιμοποιείται» από τα βακτήρια στο στόμα με σκοπό να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Ως εκ τούτου, όταν τα μεταβολίζουν, παράγουν οξέα που μειώνουν το pH του σάλιου, επομένως είναι ικανά να απομεταλλώσουν τα δόντια και να προκαλέσουν τερηδόνα.

Το είδος των γλυκών είναι επίσης ένας από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι μαλακές και κολλώδεις καραμέλες παραμένουν κολλημένες στα δόντια και στο στόμα για αρκετή ώρα. Επομένως, η διαθεσιμότητα του γλυκού υποστρώματος επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να παράγουν τεράστιες ποσότητες οξέος.

Οι σκληρές καραμέλες και τα γλειφιτζούρια είναι επίσης επιβλαβή. Με το πιπίλισμα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παράγεται στο στόμα ένα παρατεταμένο ζαχαρούχο και όξινο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, όταν μασηθούν, ίχνη της καραμέλας μπορεί να παγιδευτούν στις επιφάνειες των δοντιών.

Η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης βέβαια δεν επηρεάζει μόνο το στόμα αλλά έχει επίσης αντίκτυπο στη γενική υγεία προκαλώντας προβλήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξετε να δώσετε στο παιδί σας λιχουδιά, περιορίστε την κατανάλωσή της σε ειδικές περιστάσεις και επιλέξτε εκείνες που είναι λιγότερο επιβλαβείς, όπως οι σοκολάτες ή οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Αναψυκτικά και χυμοί

Τα αναψυκτικά έχουν μια όξινη σύνθεση που είναι ικανή να απομακρύνει μέταλλα από τα δόντια. Οι χυμοί φρούτων επίσης δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία όπως είπαμε επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται και να παράγουν επιβλαβή οξέα.

Εσπεριδοειδή

Οι χυμοί εσπεριδοειδών είναι πολύ όξινοι. Αυτό το χαρακτηριστικό μειώνει το pH του στόματος και είναι ικανό να προκαλέσει την απώλεια μετάλλων από τις οδοντικές δομές. Επομένως, η οξύτητα των εσπεριδοειδών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σμάλτο. Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι είναι μερικά παραδείγματα.

Η κατανάλωση εσπεριδοειδών, από την άλλη, παρέχει βιταμίνη C, επομένως η εξάλειψή τους από τη διατροφή του παιδιού δεν είναι η λύση. Αφού όμως καταναλώσει κάποιο από αυτά, θα πρέπει να βουρτσίσει τα δόντια του ή να ξεπλύνει το στόμα του με νερό.

Αρτοσκευάσματα (ψωμί, μπισκότα)

Το ψωμί και άλλα προϊόντα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το αλεύρι και το άμυλο μπορούν να υποστούν επεξεργασία από βακτήρια και να «χρησιμεύσουν» ως υπόστρωμα για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους.

Τα αρτοσκευάσματα, τα κέικ και τα μπισκότα του εμπορίου έχουν επίσης προσθήκη ραφιναρισμένων σακχάρων. Επομένως, όταν επιλέγετε αυτές τις τροφές, είναι καλό να είναι ολικής αλέσεως. Επίσης, είναι προτιμότερο για το παιδί να καταναλώνει φρέσκο ψωμί αντί για ψωμί σε φέτες, καθώς το δεύτερο έχει πιο κολλώδη υφή και προσκολλάται περισσότερο στις οδοντικές επιφάνειες.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι το κύριο υπόστρωμα που «χρησιμοποιούν» τα βακτήρια στο στόμα για να αναπτυχθούν. Επομένως, η υπερβολική κατανάλωσή της ενέχει κίνδυνο για τα δόντια. Εκτός λοιπόν του να μειώσετε τα προϊόντα που αναφέραμε παραπάνω, μειώστε και την προσθήκη ζάχαρης στα σπιτικά γεύματα.

Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

Οι ξηροί καρποί είναι τροφές που παρέχουν μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στον τρόπο που προσφέρονται στα παιδιά:

Σκληροί ξηροί καρποί: Το δάγκωμα αυτών των ξηρών καρπών μπορεί να βλάψει τα δόντια. Για παράδειγμα, τα καρύδια ή τα αμύγδαλα μπορεί να προκαλέσουν σπασίματα στα δόντια.

Μαλακοί και κολλώδεις: Οι σταφίδες, τα βερίκοκα, τα σύκα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, μεταξύ άλλων, μπορούν να αφήσουν υπολείμματα στη στοματική κοιλότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, αφού τα καταναλώσει το παιδί είναι απαραίτητο, όπως και με τα εσπεριδοειδή, να ξεπλύνει το στόμα ή να βουρτσίσει τα δόντια του.