Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παιδική ηλικία είναι ένα κρίσιμο στάδιο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Αυτό που βιώνει και μαθαίνει ένα παιδί στα πρώτα του χρόνια, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα σκέφτεται, θα αισθάνεται και θα ενεργεί στο μέλλον. Εξαιτίας αυτού, είναι κατανοητό και φυσικό για κάθε μαμά να θέλει να κάνει το «σωστό».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ανατροφή των παιδιών δεν είναι όπως ο προγραμματισμός ενός…ρομπότ. Είμαστε άνθρωποι που φροντίζουμε άλλους ανθρώπους, επομένως δεν μπορούμε να ξεχνάμε το ανθρώπινο στοιχείο.

Έτσι, εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε υπό πίεση ως μητέρα ή εάν πιστεύετε ότι αυτό που κάνετε δεν είναι αρκετό, επιλέξτε την ευελιξία αντί μιας «άκαμπτης» στάσης.

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Ποια είναι η δική σας γλώσσα αγάπης;

 

Γιατί να είμαι ευέλικτη μαμά

Είναι λογικό και αξιοθαύμαστο το ότι οι μητέρες είναι κατά κανόνα πλέον τόσο καλά ενημερωμένες και αφοσιωμένες στο έργο τους. Είναι υπέροχο που θέλουν να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την τάξη και που προσπαθούν να εφαρμόζουν τις κατάλληλες οδηγίες γονικής μέριμνας. Ωστόσο, η ευελιξία είναι απαραίτητη γιατί:

Η ζωή με τα παιδιά αλλάζει

Εάν είστε άτομο με τάση για τελειομανία, η απόκτηση παιδιών μπορεί να είναι μια επιπλέον πρόκληση για εσάς. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό σας, αναπόφευκτα θα διαπιστώσετε ότι οι ρουτίνες αλλάζουν, τα χρονοδιαγράμματα τροποποιούνται και η τέλεια οργάνωση είναι μάλλον… όνειρο απατηλό.

Ένα μωρό έχει πολλές απαιτήσεις και αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες πρέπει να προσαρμοστούν στα ποικίλα προγράμματα ύπνου, πείνας και ανάγκης για επαφή που εκείνο έχει. Είναι επίσης αδύνατο να έχετε πάντα ένα οργανωμένο και πεντακάθαρο σπίτι, αφού τα παιδιά είναι αυθόρμητα, ενεργητικά και ενίοτε… χαοτικά.

Τα συναισθήματα θέλουν το «χώρο» και το «χρόνο» τους

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών, τα συναισθήματά τους κατέχουν κυρίαρχη θέση. Πρέπει να «ακούγονται» και οι γονείς να μάθουν να τα διαχειρίζονται κατάλληλα, κάτι που απαιτεί «χώρο» και «χρόνο».

Ένα ακριβές πρόγραμμα, δε θα εμποδίσει την εμφάνιση οργής και θυμού στο παιδί. Σε αυτές τις στιγμές, δώστε προτεραιότητα στο να παραμείνετε ήρεμοι και στο να βοηθήσετε το παιδί να επανέλθει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξετε ή θα καθυστερήσετε αυτό που είχατε προγραμματίσει.

Ομοίως, τα παιδιά δεν αισθάνονται το ίδιο κάθε μέρα. Θα υπάρξουν στιγμές που είναι κουρασμένα, νυσταγμένα, πεινασμένα, κακοδιάθετα, «βαριεστημένα». Επομένως, η προθυμία τους να υπακούσουν ή να συνεργαστούν δεν θα είναι πάντα η ίδια. Είναι σημαντικό να είστε «ευαίσθητη» στις ανάγκες τους και να ξέρετε πώς να προσαρμόζεστε ανά πάσα στιγμή.

Κάθε ηλικία απαιτεί προσαρμογές

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρακτικές ανατροφής πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με το στάδιο της ζωής του παιδιού. Οι σαφείς κανόνες μπορεί για παράδειγμα να λειτουργούν με τα μικρά παιδιά, αλλά οι έφηβοι απαιτούν περισσότερη ανεξαρτησία και αυτονομία. Έτσι, μπορεί να επαναστατήσουν ενάντια στις άμεσες επιβολές.

Η διασκέδαση αξίζει και σε εσάς

Τέλος, η ευελιξία δεν πρέπει να ισχύει μόνο για τα παιδιά σας, αλλά και για εσάς. Πολλές μητέρες απαιτούν πολλά από τον εαυτό τους. Ως εκ τούτου, αισθάνονται άσχημα για κάθε μικρό λάθος που κάνουν ή δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους την αυτοφροντίδα, ψυχική και σωματική.

Μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σας. Αντίθετα. Αγαπήστε τον και αφιερώστε του χρόνο. Καταλάβετε ότι κι εσείς επίσης σταδιακά μαθαίνετε να είστε μητέρα και δεν γίνεται, ούτε ωφελεί πουθενά το να είστε τέλεια.

Μπορεί να είναι δύσκολο να είσαι ευέλικτη μαμά, αλλά αξίζει τον κόπο

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζετε τυχόν λάθη ή απογοητεύσεις, ούτε να βγαίνετε από «καλούπια» που συχνά μοιάζουν περισσότερο με επιβολές παρά με κατευθυντήριες γραμμές. Ωστόσο, είναι καλό να το προσπαθήσετε. Θυμηθείτε να ακολουθείτε το ένστικτό σας, να παίρνετε την κάθε μέρα λίγο πιο χαλαρά και να επιτρέπετε στον εαυτό σας να απολαμβάνει τη μητρότητα.

Η ευελιξία δε συνεπάγεται διαγραφή των ορίων και αποφυγή των κανόνων, αλλά το να βρείτε την ισορροπία μεταξύ τάξης, απρόβλεπτων γεγονότων, πειθαρχίας και καθημερινών απολαύσεων.