Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στις αλλαγές που η κοιλιά κάθε μέλλουσας μαμάς υφίσταται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μεταξύ αυτών είναι η δομή του σώματος της μητέρας, το μέγεθος της λεκάνης της, ο αριθμός των προηγούμενων κυήσεων, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, το μέγεθος του πλακούντα και η θέση και ο όγκος του μωρού.

Ας δούμε τι κατά κανόνα ισχύει τρίμηνο ανά τρίμηνο.

 

 

Διαβάστε επίσης: Ορμόνες: Τι αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

 

Πώς μεγαλώνει η κοιλιά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι η κοιλιά δεν υφίσταται σημαντικές αλλαγές κατά τον πρώτο μήνα, καθώς η μήτρα πρακτικά δε διαστέλλεται.

Κατά το δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μια ελαφριά φλεγμονή στην κοιλιά, λόγω του ότι η μήτρα αρχίζει να πυκνώνει τα τοιχώματά της και ο πλακούντας αρχίζει να επεκτείνεται. Από αυτό το σημείο και μετά, είναι φυσιολογικό τα ρούχα να αρχίσουν να σας στενεύουν στην περιοχή της μέσης.

Μέχρι τον τρίτο μήνα της κύησης, είναι ήδη δυνατή η ψηλάφηση του άνω πόλου της μήτρας. Το μωρό ζυγίζει περίπου 40 γραμμάρια και η ποσότητα του αμνιακού υγρού είναι αρκετά σημαντική. Αυτές οι αλλαγές κάνουν τη μήτρα να γίνει πιο στρογγυλεμένη και να αρχίσει να πιέζει τα τοιχώματα της κοιλιάς της μητέρας, ειδικά αν η γυναίκα είχε προηγούμενες εγκυμοσύνες.

Πώς μεγαλώνει η κοιλιά κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, η κοιλιά αρχίζει να μεγαλώνει με… γοργά βήματα. Μεταξύ της 12ης και της 16ης εβδομάδας, οι μαμάδες αρχίζουν να παρατηρούν ότι η κοιλιά τους σιγά σιγά παίρνει το τυπικό σχήμα της εγκυμοσύνης. Τώρα είναι συνήθως που οι μαμάδες πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζουν την γκαρνταρόμπα τους για αυτό το νέο στάδιο.

Κατά τον τέταρτο μήνα, μια πτυχή που καθορίζει το μέγεθος της κοιλιάς είναι ο αριθμός των προηγούμενων κυήσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν έχετε ήδη βιώσει μια εγκυμοσύνη, οι κοιλιακοί μύες είναι πιο ευέλικτοι και αυτό τους οδηγεί στο να προσαρμόζονται εύκολα στην ανάπτυξη της μήτρας.

Μέχρι το τέλος του έκτου μήνα, η κοιλιά σας είναι πολύ πιθανό να έχει το μέγεθος μιας… μπάλας. Μπορεί ήδη να δείτε πως το δέρμα της κοιλιάς ανταποκρίνεται σε αυτή τη μεγάλη ανατομική αλλαγή. Επομένως, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε την επιδερμίδα σας τεντωμένη και να έχετε φαγούρα τη νύχτα.

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Μια έκρηξη ανάπτυξης

Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από την επιταχυνόμενη ανάπτυξη του μωρού, η οποία καθορίζει το μέγεθος της κοιλιάς.

Είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε μεγάλη ανάπτυξη της κοιλιάς, καθώς και ένα βάρος που μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία και πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.

Τον όγδοο μήνα, το άνω άκρο της μήτρας βρίσκεται κάτω από τα πλευρά και ασκεί πίεση στα όργανα της θωρακικής κοιλότητας.

Αυτό εμποδίζει την πλήρη διαστολή των πνευμόνων, η οποία προκαλεί τη γρήγορη κούραση της μητέρας, την ταχύτερη αναπνοή και μερικές φορές επίσης δυσκολία στον ύπνο. Άλλα κοινά συμπτώματα αυτού του σταδίου είναι η καούρα, η αργή πέψη και η συχνοουρία.

Τις ημέρες πριν από τον τοκετό, το μωρό προσαρμόζεται και παίρνει τη θέση του στη λεκάνη. Αυτό, μαζί με το βάρος της ίδιας της κοιλιάς, μπορεί να προκαλέσει μια ξαφνική πτώση της, που είναι σημάδι της επικείμενης άφιξης του μωρού.

Μετά τον τοκετό, η κοιλιά επανέρχεται σιγά σιγά στο κανονικό της μέγεθος. Αλλά αυτό δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αντίθετα, χρειάζονται κατά κανόνα περίπου 6 εβδομάδες, αν όχι και περισσότερες.

«Συνοδέψτε» την ανάπτυξη της κοιλιάς σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να ενυδατώνεστε σωστά και να εφαρμόζετε ενυδατικές κρέμες και λοσιόν στην κοιλιά σας για να αποφύγετε τις ραγάδες.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν στην κοιλιά σας και τη φροντίδα που απαιτεί, θα πρέπει να συζητήσετε για όλα με το γιατρό σας.