Ένα εσωστρεφές παιδί μπορεί να φαίνεται λυπημένο, ντροπαλό, σκυθρωπό ή βαριεστημένο. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι θεωρούν την εσωστρέφεια ως ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και την εξωστρέφεια ως μια πολύτιμη δεξιότητα που πρέπει να κατακτηθεί.

Αν και αυτό το χαρακτηριστικό της εσωστρέφειας από μόνο του μπορεί να υποδηλώνει κάποια εμπόδια σε προσωπικό ή κοινωνικό επίπεδο, αυτό δε συνεπάγεται ότι είναι πρόβλημα ή μειονέκτημα. Τόσο τα εσωστρεφή όσο και τα εξωστρεφή παιδιά έχουν τα κοινά δυνατά και αδύνατά τους σημεία και αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις στον τρόπο που σχετίζονται με τον εαυτό τους και με τους άλλους ανθρώπους.

 

Διαβάστε επίσης:  Γονείς: Πώς να προσαρμοστείτε στο δεύτερο παιδί

 

 

Εσωστρεφή παιδιά: Τα κύρια χαρακτηριστικά

 

Συνήθως τα εσωστρεφή παιδιά:

 

Ξέρουν καλύτερα τον εαυτό τους

 

Η εσωστρέφεια, όπως και η ίδια η λέξη το λέει, χαρακτηρίζεται κυρίως από εσωτερικές και όχι από εξωτερικές διεργασίες. Αυτό σημαίνει ότι τα εσωστρεφή παιδιά τείνουν να εστιάζουν στα συναισθήματα και σε πιο βαθιές καταστάσεις. Επομένως, τείνουν να έχουν υψηλό επίπεδο ενδοσκόπησης. Δηλαδή, είναι σε θέση να κοιτάζουν μέσα τους περισσότερο και σαν αποτέλεσμα να εξερευνούν τον εαυτό τους σε βάθος.

 

Δεν τους αρέσει να βρίσκονται σε χώρους με έντονα ερεθίσματα για πολλή ώρα

 

Τα εσωστρεφή παιδιά έχουν ένα όριο όταν πρόκειται να παραμείνουν σε ένα περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα. Ο πολύς θόρυβος, τα πολλά άτομα, οι πάρα πολλές εικόνες ή οι πολλές δραστηριότητες γίνονται όλα ενοχλητικά για αυτά μετά από λίγο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν τους πολυαρέσουν τα πάρτι γενεθλίων ή οι μαζικές εκδηλώσεις. Αν και δεν θα ήταν περίεργο να αποφεύγουν εντελώς τα πλήθη, η απάντηση δεν μπορεί να είναι τόσο απόλυτη. Ένα εσωστρεφές παιδί μπορεί να περάσει υπέροχα σε μια μεγάλη γιορτή, αν και θα προτιμούσε ένα λιγότερο θορυβώδες, πιο μινιμαλιστικό περιβάλλον.

Κυρίως, δεν τους αρέσει να περνούν πολύ χρόνο ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους ή με θόρυβο. Επομένως, αφού περάσουν μερικές ώρες σε ένα πάρτι γενεθλίων, μπορεί να αναζητήσουν ένα πιο ήσυχο μέρος όπου θα μπορούν να ανακτήσουν την ενέργειά τους.

 

Χρειάζονται προσωπικό χώρο και χρόνο

 

Η σιωπή είναι χρυσός για αυτά τα παιδιά. Ο προσωπικός χώρος και χρόνος είναι πηγή ευεξίας και ηρεμίας. Αν και τους αρέσει να είναι με φίλους, απολαμβάνουν επίσης να βρίσκονται στην παρέα του ίδιου τους του εαυτού.

Μια σημαντική διευκρίνιση: Τα εσωστρεφή παιδιά δεν είναι απαραίτητα ντροπαλά παιδιά. Αυτή η διάκριση είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε ότι η εσωστρέφεια δεν είναι απόδειξη φόβου για κοινωνικές καταστάσεις, ούτε περιορίζει την αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο λόγω ανασφάλειας. Με απλά λόγια, αυτά τα παιδιά πρέπει να έχουν έναν προσωπικό χώρο για να στραφούν εκεί όταν αισθάνονται κουρασμένα.

 

Είναι σπουδαίοι παρατηρητές

 

Δεν είναι όλοι ικανοί να παρατηρούν το περιβάλλον τους με προσοχή. Τα παιδιά που εστιάζουν την ενέργειά τους στον εσωτερικό κόσμο τείνουν να αναλύουν τις καταστάσεις από μια βαθιά και λεπτομερή προοπτική. Επομένως, δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρούν τη φύση για μεγάλο χρονικό διάστημα, να ακούν προσεκτικά συζητήσεις στις οποίες δε συμμετέχουν ενεργά ή να θαυμάζουν ένα τοπίο για πολλή ώρα.

 

Είναι επιλεκτικά

 

Τα εσωστρεφή παιδιά έχουν κοινωνική ζωή, αλλά είναι πιο επιλεκτικά όσον αφορά τους φίλους τους. Δηλαδή προτιμούν λίγους αλλά οικείους φίλους, παρά πολλούς και επιφανειακούς. Προσεγγίζουν ανθρώπους που εμπιστεύονται πραγματικά και χτίζουν στενούς δεσμούς μαζί τους.

 

 

Τα παιδιά δεν είναι 100% εσωστρεφή

Οι όροι εσωστρέφεια και εξωστρέφεια ορίστηκαν και αναπτύχθηκαν από τον Ελβετό ψυχίατρο Carl Jung, ο οποίος διευκρίνισε ότι κανένα άτομο δεν είναι 100% εσωστρεφές ή εξωστρεφές, αλλά τείνει προς τον έναν από αυτούς τους δύο πόλους. Επιπλέον, χρησιμοποίησε την έννοια του «ambivert» για να ονομάσει όσους βρίσκονται στο μέσο σημείο μεταξύ αυτών των άκρων.

Ανάλογα με το κάθε παιδί, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονο και μπορεί να οδηγήσει ή όχι σε κάποιες δυσκολίες. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να ασχολούμαστε σε προσωπικό επίπεδο με το κάθε παιδί και να βρούμε έναν τρόπο ώστε να αισθάνεται πιο άνετα σε έναν κόσμο ο οποίος φαίνεται να είναι σχεδιασμένος για εξωστρεφείς ανθρώπους.