Μια θρεπτική διατροφή στην ενήλικη ζωή συμβάλλει σημαντικά στη συνολική καλή υγεία και ευεξία μας. Πόσο μάλλον στην παιδική ηλικία που ο οργανισμός μας βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη.

Όσον αφορά λοιπόν τα παιδιά, όταν μιλάμε για καλή διατροφή εννοούμε και τα «καλά» λιπαρά, τα οποία, εκτός από την παροχή ενέργειας, αποτελούν δομικό μέρος όλων των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Τα «καλά» λίπη είναι απαραίτητα επομένως διότι συμμετέχουν ενεργά στην καλή νευρολογική, γνωστική και μαθησιακή τους ανάπτυξη.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Ποια τρόφιμα και ροφήματα καταστρέφουν τα δόντια του;

 

 

Τα λίπη που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των παιδιών

Τα καλά λιπαρά είναι:

  • Τα μονοακόρεστα
  • Τα πολυακόρεστα

Τα βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως:

Λιπαρά ψάρια

Η ενσωμάτωση των λιπαρών ψαριών στη διατροφή των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική. Κι αυτό διότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν σημαντικά, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επιλέξτε το σολομό, τις σαρδέλες, το γαύρο, τη ρέγκα και το σκουμπρί.

Σύμφωνα με μελέτη, τα παιδιά σχολικής ηλικίας με χαμηλή κατανάλωση λιπαρών ψαριών παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα απόδοσης σε τεστ ανάγνωσης και μνήμης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γονιών τους παρουσίασαν ανισορροπίες στη συμπεριφορά και διαταραχές στον ύπνο.

Ξηροί καρποί

Σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής, οι ξηροί καρποί παρέχουν περισσότερο από 50% μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Επιπλέον, έχουν καλή ισορροπία ωμέγα-6/ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Επιλέξτε τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης, τα κάστανα, τα αμύγδαλα και τα κάσιους. Αυτά μπορούν να προσφερθούν αλεσμένα από την ηλικία των 6 μηνών.

Είναι βέβαια σημαντικό σε κάθε περίπτωση να παρακολουθούνται πιθανές δερματικές και αναπνευστικές αλλεργίες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη συμπληρωματική σίτιση.

Σπόροι

Το Chilean Journal of Nutrition αναφέρει ότι το chia και ο λιναρόσπορος είναι μια πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Είναι καλό να καταναλώνονται φρεσκοαλεσμένα και να προστίθενται σε μείγματα φρούτων και γάλακτος ή σε ροφήματα λαχανικών.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν 12% λίπος. Αν και το κυρίαρχο λίπος τους είναι τα ωμέγα-9, υπάρχει μια καλή αναλογία ωμέγα-6/ωμέγα-3. Είναι επίσης πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ. Αυτό το φρούτο μπορεί να προσφερθεί στα παιδιά θρυμματισμένο, σε πουρέ ή ολόκληρο.

 

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο διακρίνεται για την υψηλή του αξία σε ωμέγα-9 ελαϊκό οξύ, με συνεισφορά 70%. Αυτό το λίπος σχετίζεται με την υγεία και την πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Είναι στη λίστα των υγιεινών λιπών για τη βελτίωση της απόδοσης, καθώς υπάρχει ισορροπία στην περιεκτικότητα ωμέγα-6/ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και είναι καλύτερο να καταναλώνεται ωμό, όπως για παράδειγμα στις σαλάτες.