Έχετε ακούσει τον όρο «μονοζυγωτικά δίδυμα»; Μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά επιστημονικός, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας άλλος τρόπος να περιγράψουμε τα όμοια δίδυμα.

Μια εγκυμοσύνη μονοζυγωτικών διδύμων ξεκινά αρχικά ως ένα γονιμοποιημένο ωάριο, αλλά χωρίζεται σε δύο εντελώς ξεχωριστά έμβρυα λίγο μετά τη σύλληψη. Μπορεί να μοιράζονται έναν πλακούντα και έναν αμνιακό σάκο ή να έχουν το καθένα το δικό του.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D και εγκυμοσύνη: Πώς σχετίζονται;

Πόσο συνηθισμένα είναι τα μονοζυγωτικά δίδυμα;

Είναι σχετικά ασυνήθιστα, καθώς εμφανίζονται φυσιολογικά σε περίπου τρεις έως πέντε από κάθε 1.000 γεννήσεις σε όλο τον κόσμο. Περίπου το ένα τρίτο όλων των διδύμων είναι πανομοιότυπα. Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν ελαφρώς τις πιθανότητες να αποκτήσετε μονοζυγωτικά δίδυμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η χρήση θεραπειών γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας σε σύγκριση με τη φυσική σύλληψη. Μια μικρής κλίμακας μελέτη δείχνει ότι ίσως να παίζει ρόλο και το οικογενειακό ιστορικό.

Πώς αναπτύσσονται

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και ταξιδεύει προς τη σάλπιγγα. Εάν το ωάριο συναντήσει το σπέρμα στην αναπαραγωγική οδό, μπορεί να συμβεί γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα τη σύλληψη. Τα ωάρια που δεν γονιμοποιούνται ταξιδεύουν αποβαλλόμενα με την επένδυση της μήτρας κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Τα μονοζυγωτικά δίδυμα προκύπτουν από ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο που διαιρείται σε δύο έμβρυα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών ανάπτυξης. Αυτά τα δύο έμβρυα γίνονται δύο μωρά. 

Πώς διαφέρουν από τα διζυγωτικά

Τα μονοζυγωτικά και τα διζυγωτικά δίδυμα διαφέρουν με βάση τον αριθμό των γονιμοποιημένων ωαρίων που συμμετέχουν στην ανάπτυξή τους. Τα μονοζυγωτικά προέρχονται από ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο, ενώ τα διζυγωτικά προκύπτουν από δύο διαφορετικά ωάρια που γονιμοποιούνται από ξεχωριστά σπερματοζωάρια.

Επειδή προέρχονται από ένα ωάριο που χωρίζεται στα δύο, τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν πάντα το ίδιο φύλο και μοιάζουν περισσότερο στην εμφάνιση από τα διζυγωτικά. Στην πραγματικότητα, τα διζυγωτικά δίδυμα μπορεί να φαίνονται και να συμπεριφέρονται εντελώς διαφορετικά, όπως ακριβώς μπορεί να κάνουν δύο μη δίδυμα αδέλφια.

Επιπλέον, τα μονοζυγωτικά μοιράζονται το ίδιο γενετικό υλικό, ενώ τα διζυγωτικά μοιράζονται μόνο περίπου το μισό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

Τύποι κυήσης

Μονοχοριονική-διαμνιακή (ΜοΔι): Αυτά τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν ξεχωριστούς αμνιακούς σάκους αλλά μοιράζονται έναν πλακούντα. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κύησης.

ΔιχοριονικήΔιαμνιακή (DiDi): Αυτά τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν το καθένα το δικό του αμνιακό σάκο και το δικό του πλακούντα. Αυτός ο τύπος εγκυμοσύνης μονοζυγωτικών διδύμων συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο για κάθε μωρό.

ΜονοχοριονικήΜονοαμνιακή (MoMo): Ο σπανιότερος και πιο επικίνδυνος τύπος κύησης, σε σχέση με τους άλλους δυο. Αυτά τα δίδυμα μοιράζονται έναν πλακούντα και έναν αμνιακό σάκο. Πολλοί γιατροί συνιστούν τον τοκετό με καισαρική τομή.

Τι να περιμένετε στην εγκυμοσύνη

Εάν περιμένετε μονοζυγωτικά δίδυμα, η εγκυμοσύνη σας μπορεί να θεωρηθεί λίγο υψηλότερου κινδύνου από μια κανονική εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυσική σας κατάσταση ή τον αριθμό των προηγούμενων κυήσεων. Απλώς υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που πρέπει να παρακολουθήσετε και μια μικρή αύξηση στον αριθμό των πιθανών επιπλοκών.

Οι μονοζυγωτικές εγκυμοσύνες μπορεί να περιλαμβάνουν κινδύνους όπως η σοβαρή πρωινή ναυτία, η πρόωρη γέννηση ή το χαμηλό βάρος γέννησης και η προεκλαμψία. Όταν περιμένετε δίδυμα, όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας μπορεί να είναι ελαφρώς υπερβολικά

Πιθανόν να αισθάνεστε πιο κουρασμένη και να έχετε ναυτία στο πρώτο τρίμηνο, μπορεί να πάρετε λίγο περισσότερο βάρος συνολικά και θα έχετε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας στο τρίτο τρίμηνο (για να μην αναφέρουμε ότι θα δυσκολεύεστε περισσότερο να προσπαθείτε να νιώσετε άνετα τη νύχτα).