Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να διδάξετε στο παιδί πώς να διαχειριστεί τα χρήματα που βρέθηκαν ξαφνικά στα χέρια του. Ως γονείς έχετε τη σημαντικότερη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζουν τα χρήματα στην ενήλικη ζωή τους.

Η διδασκαλία των παιδιών σχετικά με τα χρήματα τα εφοδιάζει με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα χρήματά τους τώρα και στο μέλλον.

Τα παιδιά που τα καταφέρνουν καλύτερα με τα χρήματα τείνουν να έχουν γονείς ή κηδεμόνες που τους μιλούν για τα χρήματα και τους αναθέτουν την ευθύνη για τις δαπάνες και την αποταμίευση από μικρή ηλικία.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Γιατί δεν πρέπει να του λέμε πόσο έξυπνο είναι

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε ως ενήλικες γύρω από το χρήμα μαθαίνεται από νωρίς, όταν είμαστε νέοι, και από τις παρατηρήσεις που κάνουμε για τον κόσμο γύρω μας. Επομένως, όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να αναπτύσσετε τις οικονομικές τους δεξιότητες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουν να αρχίσουν να τις «ακονίζουν».

Εξοικειώστε το παιδί με τα χρήματα

Οι συζητήσεις για τα χρήματα ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών σε αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα, βοηθούν στην ανάπτυξη των οικονομικών τους δεξιοτήτων. Τα παιδιά που ενθαρρύνονται να μιλούν για τα χρήματα τείνουν να τα καταφέρνουν καλύτερα όταν μεγαλώσουν.

Ο χειρισμός των χρημάτων αποτελεί σημαντικό μέρος της απόκτησης αυτοπεποίθησης γύρω από αυτά. Ξεκινήστε αφήνοντάς τα να τα δουν και να τα χειριστούν.

Δώστε τους έναν κουμπαρά. Μιλήστε για το γιατί είναι σημαντικό να κρατάτε τα χρήματα ασφαλή. Εισάγετε την ιδέα της αποταμίευσης για κάτι που πραγματικά θέλουν. Μετράτε μαζί τακτικά τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.

Πάρτε δυνατά αποφάσεις που σχετίζονται με τα χρήματα, ώστε να σας ακούνε. Συγκρίνετε δυνατά τις τιμές ή ζητήστε τους να σας πουν τις διαφορετικές τιμές των προϊόντων.
Ζητήστε τους να φορτώσουν τα ψώνια στο ταμείο και να παραδώσουν τα χρήματα.

Η πιο συνηθισμένη παγίδα

Το χαρτζιλίκι και οι αγγαρείες πρέπει να διατηρούνται χωριστά. Αν δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί για να κάνει δουλειές, στην ουσία πληρώνετε το παιδί για να συνεισφέρει στο νοικοκυριό. Αλλά πράγματα όπως το να τακτοποιούν τα ρούχα τους είναι απλά δεδομένα πράγματα που πρέπει να μάθουν να κάνουν. 

Το χαρτζιλίκι είναι κάτι που όλα τα παιδιά αξίζουν. Ο σκοπός είναι να μάθουν πώς να διαχειρίζονται και να ξοδεύουν υπεύθυνα τα χρήματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να το συγχέετε με βασικές υποχρεώσεις ή να το χρησιμοποιείτε ως δωροδοκία.