Τα παιδιά είναι φυσικό να μην γνωρίζουν το πόσο σημαντική είναι η υγιής όραση και το πόσο αυτή βλάπτεται σήμερα κυρίως από τις πολλές οθόνες. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται ποτέ να επικεντρωθούν στη φροντίδα και την ενίσχυσή της.

Αρχικά λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό ως γονείς να ελέγχουμε το χρόνο που περνά το παιδί μας μπροστά στο τάμπλετ, το κινητό, την τηλεόραση. Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να το προτρέψουμε να κάνει ασκήσεις που θα ενισχύσουν την καλή υγεία των ματιών του.

 

 

 

 

4 ασκήσεις για ενίσχυση της όρασης του παιδιού

 

 

 

#1 Εργαστείτε στις λεπτές κινητικές δεξιότητες

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Ευτυχισμένα παιδιά: Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

 

 

 

Κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει λεπτές κινητικές δεξιότητες χρησιμεύει ως άσκηση για την ενίσχυση της όρασης του παιδιού. Ο στόχος είναι να βρείτε και να ενθαρρύνετε δραστηριότητες όπως η σύνθεση παζλ. Αυτές οι δραστηριότητες βασίζονται στο συντονισμό των δομών των μυών, των οστών και των νεύρων για την εκτέλεση μικρών κινήσεων με ακρίβεια.

Συνήθως, αυτός ο τύπος δραστηριοτήτων απαιτεί τη χρήση του αντίχειρα και του δείκτη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εμπλέξετε κάθε δάχτυλο για να βελτιώσετε τη μυϊκή διέγερση. Οι ασκήσεις αυτές ευνοούν επίσης το συντονισμό χεριού-ματιού. Ως εκ τούτου, ξεχωρίζουν για τα οφέλη τους στην όραση.

 

 

 

#2 Ακολουθώντας αντικείμενα με τα μάτια μας

 

 

 

Αυτή η άσκηση για την ενίσχυση των ματιών μπορεί να γίνει και οικογενειακώς. Περιλαμβάνει το να εστιάσει το παιδί το βλέμμα του σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, το οποίο πρέπει να παρατηρεί για το χρόνο που υποδεικνύεται. Τα αντικείμενα που εναλλάσσετε ή που παρουσιάζετε μαζί στο παιδί θα πρέπει να είναι διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων. Επιπλέον, είναι καλύτερο να τα δείχνετε σε διαφορετικές αποστάσεις για να αναγκάζετε τα μάτια να αλλάζουν συνεχώς την εστίασή τους.

Για να εκτελέσετε αυτήν την άσκηση, πρέπει να διευκρινίσετε τους κανόνες πριν ξεκινήσετε. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να τους δημιουργήσετε μόνοι σας και να τους τροποποιήσετε σε συμφωνία με το παιδί. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε το εξής:

  • Πετάξτε δύο αντικείμενα: Ένα κόκκινο και ένα πράσινο.
  • Δώστε εντολή στο παιδί να ακολουθήσει μόνο το κόκκινο αντικείμενο με τα μάτια του. Το πράσινο θα χρησιμεύσει ως απόσπαση της προσοχής.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να αντιληφθείτε πώς το παιδί ελέγχει την όρασή του και μπορεί να εστιάσει την προσοχή του.

 

 

 

 

#3 Ανάγνωση

 

 

 

Η καταφυγή στην ανάγνωση ξεχωρίζει επίσης ως μια καλή άσκηση για την ενίσχυση της όρασης των παιδιών και όχι μόνο. Προσφέρετε στο παιδί παιδικά παραμύθια ή ό,τι του αρέσει και θεωρείτε πως θα το διαβάσει πιο εύκολα. Αφήστε το παιδί να ξεκινήσει διαβάζοντας μικρές παραγράφους ή μικρές ιστορίες ώστε να εξοικειωθεί με τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες τροποποιήσεις. Για παράδειγμα, ζητήστε από το παιδί να διαβάσει μια γραμμή ή μια ολόκληρη παράγραφο ενώ καλύπτει το δεξί του μάτι. Στη συνέχεια, βάλτε το να καλύψει το αριστερό και να κάνει το ίδιο. Αυτή η άσκηση διεγείρει και ενισχύει την όραση του παιδιού σταδιακά.

 

 

 

#4 Ζωγραφική

 

 

 

Κατά κανόνα, τα παιδιά απολαμβάνουν να ζωγραφίζουν. Για να ενισχύσετε την όρασή του, μπορείτε να βάλετε το παιδί σας να χρωματίσει συγκεκριμένες, μικρές περιοχές της εικόνας. Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να χρησιμοποιήσει χρώματα ανάλογα με το τι πρόκειται να ζωγραφίσει ή απλά να το αφήσετε στη φαντασία του.

 

 

 

 

Επιπλέον:

  • Εκτελέστε δραστηριότητες με το παιδί σε εξωτερικούς χώρους. Το φυσικό φως κάνει καλό στα μάτια, αρκεί να μην έρχεται σε επαφή απευθείας με αυτά.
  • Αποφύγετε τις δραστηριότητες σε χαμηλό φωτισμό ή στο σκοτάδι. Η ανάγνωση, η χρήση του υπολογιστή και της τηλεόρασης σε σκοτεινά δωμάτια επηρεάζουν σημαντικά την οπτική υγεία.
  • Βοηθήστε το να έχει σωστή στάση σώματος. Το να γέρνουμε την πλάτη και το κεφάλι προς τα εμπρός μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, η θολή όραση μπορεί να είναι ένα από τα κύρια αποτελέσματα της κακής αυτής στάσης.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε τις τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.