Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητο να είναι φρέσκα και να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή του παιδιού καθημερινά. Κι αυτό διότι του προσφέρουν πολύτιμα για τη συνολική του ανάπτυξη θρεπτικά συστατικά, συν ότι συνηθίζει το παιδί σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής από νωρίς.

 

 

Ανοιξιάτικα φρούτα με πολλαπλά οφέλη

 

 

 

Φράουλες

Έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5 – 8 μεγάλες φράουλες προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Επιπροσθέτως, είναι φρούτο πλούσιο σε πηκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης. Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και η φράουλα, περιέχει πολύ νερό (περίπου 90%), κάτι πολύ ευεργετικό για την ουροποιητική μας λειτουργία. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες (π.χ. ανθοκυανίνη που της δίνει και το κόκκινο χρώμα) μαζί με τις βιταμίνες A και C, προσδίδουν στη φράουλα αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες. Οι φράουλες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οπότε θεωρούνται κατεξοχήν τρόφιμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

 

 

Βερίκοκα

 

Ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α και β καροτένιο. Και τα δύο αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και γενικότερα τα κύτταρά μας. Ιδιαίτερη αναφορά θα ήταν σωστό να γίνει στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α, η οποία σχετίζεται με καλύτερη όραση και προστασία των ματιών μας. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C, μια επίσης σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη που σχετίζεται με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, καλή υγεία της επιδερμίδας κ.ά.

 

 

Κεράσια

Το κεράσι περιέχει αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις. Ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Επίσης, μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία.

 

 

Κορόμηλα

Είναι πλούσια σε  Βιταμίνη C , βιταμίνη Α καθώς προστατεύει τα μάτια και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η νιασίνη βοηθά στο μεταβολισμό και ενισχύει την υγεία των νεύρων ενώ είναι πλούσιο και σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

 

 

 

Μούσμουλα 

Οσον αφορά τη θρεπτική τους αξία, αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Παράλληλα, ξεχωρίζουν για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, μια βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο για τα μάτια και το δέρμα μας. Εμπεριέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών συμπλέγματος Β και ιδιαιτέρως φυλλικού οξέος, το οποίο σχετίζεται με την ομαλή νευρομυϊκή λειτουργία. Ακόμη μας δίνουν μαγγάνιο, ένα συστατικό απαραίτητο για τη λειτουργία πολλών μεταβολικών μας συστημάτων, καθώς επίσης και πολλά αντιοξειδωτικά από την κατηγορία των φλαβονοειδών.

 

 

Ροδάκινα

Το ροδάκινο, με το χαρακτηριστικό του άρωμα, αποτελεί μια ζουμερή και δροσερή επιλογή φρούτου για τις ζεστές ημέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού, γεγονός που είναι απαραίτητο αυτή την εποχή, ενώ παράλληλα δεν στερείται διατροφικής αξίας.

Παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α και καλίου, καθώς και διαλυτών – κυρίως – φυτικών ινών, οι οποίες συνδέονται με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Ακόμη, στα θρεπτικά του συστατικά περιλαμβάνονται και μικρές ποσότητες νιασίνης, φωσφόρου και άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Φυσικά, από το ροδάκινο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή, που προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και έχει φανεί ότι ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Τέλος, μεταξύ των φυτοχημικών συστατικών του ροδάκινου περιλαμβάνονται και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.