Η περιέργεια πηγαίνει πιο πέρα από την απλή επιθυμία να μάθουμε κάτι. Περιλαμβάνει την προσπάθεια να διορθωθεί κάτι. Εχει να κάνει με το να κάνεις ερωτήσεις: Πώς λειτουργεί αυτό; Πρέπει να είναι έτσι; Θα μπορούσα να το κάνω καλύτερα;

Παραδόξως, είναι μια σπάνια δεξιότητα στις μέρες μας. Οι ειδικοί σε θέματα καριέρας την αποκαλούν ακόμη και «ανερχόμενη δεξιότητα» και οι ερευνητές του Harvard Business School την ονόμασαν ως ένα ιδιαίτερα περιζήτητο χαρακτηριστικό στην ψηφιακή εποχή.

Διαβάστε επίσης: Οι 5 «γλώσσες» της συγγνώμης: Πώς να τις μάθετε στα παιδιά

Επιτρέπει σε κάποιον να σκέφτεται πιο βαθιά και κριτικά, χωρίς να κρίνει πολύ γρήγορα, και να καταλήγει σε πιο δημιουργικές λύσεις.

Ενθαρρύνετε το παιδί να φτιάχνει πράγματα

Η επιδιόρθωση πραγμάτων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων. Αν έχετε κάτι στο σπίτι που χρειάζεται επισκευή, όπως μια βρύση που στάζει, χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία διδασκαλίας με τα παιδιά σας.

Δεν πειράζει επίσης να παραδεχθείτε αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να φτιάξετε κάτι. Το να ξέρετε πού να βρείτε ακριβείς πληροφορίες είναι εξίσου σημαντικό με το να τις γνωρίζετε από την αρχή.

Εμπνεύστε αυτοπεποίθηση για την αντιμετώπιση μεγάλων, πραγματικών προβλημάτων

Είναι σημαντικό να χτίσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όσο ανέφικτο και φιλόδοξο κι αν φαίνεται. Υπενθυμίζοντας τις δυνατότητές του, θα μάθει να βλέπει ενεργά τις ευκαιρίες στον κόσμο.

Κάντε τις δύσκολες ερωτήσεις

Τα εικονογραφημένα βιβλία είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη φυσική περιέργεια και τη δημιουργικότητα των παιδιών, ενθαρρύνοντάς τα να κάνουν ερωτήσεις, να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν το καινούργιο και να τα εμπνεύσουν να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να τους δίνετε εσείς τις ιδέες και να κάνετε επιλογές για τα παιδιά σας. Ο καλύτερος τρόπος να τα υποστηρίζετε να είναι ανεξάρτητα και να σκέφτονται μόνα τους είναι να τους κάνετε ερωτήσεις, αντί να τους δίνετε τις λύσεις στο πιάτο.

Οι έξυπνες ερωτήσεις δείχνουν ότι σέβεστε την κρίση του παιδιού σας, γεγονός που ενισχύει την αυτοπεποίθησή του. Οπως, «Τι σε έκανε να αποφασίσεις να κάνεις αυτό που έκανες;» ή «Υπάρχει κάτι που έμαθες από αυτή την εμπειρία που θα σε έκανε να αξιολογήσεις διαφορετικά τον κίνδυνο την επόμενη φορά;».

Επίσης, τους μαθαίνει πώς να διαχειρίζονται τον κίνδυνο και πώς να κάνουν επιλογές μεταξύ διαφορετικών πιθανοτήτων με διάφορα ανταλλάγματα και διαφορετικά αποτελέσματα.