Κοιτάζετε γύρω σας σε ένα πολυσύχναστο χώρο, ένα μαγαζί ή ένα πάρκο και ξαφνικά το παιδί σας με το οποίο μόλις συζητούσατε δεν βρίσκεται στο οπτικό σας πεδίο.

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα απόλυτης σκέψης για το χειρότερο δυνατό σενάριο, βρίσκετε το νήπιό σας κοντά σας να κοιτάζει ένα συναρπαστικό έντομο ή απλώς να τρέχει γύρω-γύρω.

Η επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ του να επιτρέψετε στο νήπιό σας λίγη ελευθερία και να το κρατήσετε με ασφάλεια δίπλα σας μπορεί να είναι μια λεπτή γραμμή.

Διαβάστε επίσης: Τα καλά του να… βαριούνται τα παιδιά

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το νήπιό σας να παραμείνει ασφαλές, επιτρέποντάς του παράλληλα να εξερευνήσει τον απέραντο κόσμο γύρω του.

Γιατί τα νήπια συνέχεια «το σκάνε»;

Η κατανόηση των εσωτερικών λειτουργιών του μυαλού του παιδιού σας μπορεί να μοιάζει με πλοήγηση σε άλλο πλανήτη. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι παρακινεί τα νήπια να φύγουν μόνα τους σε πολυσύχναστα ή άγνωστα περιβάλλοντα. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους το νήπιό σας μπορεί να τολμήσει να φύγει μόνο του:

  • Οι «εκδρομές» για εξερεύνηση δεν έχουν αρνητικές συνέπειες στο μυαλό του, παρακινώντας το να κάνει «παρακάμψεις» στη διαδρομή ακόμα και όταν βιάζεστε.
  • Είτε πρόκειται για το φορτηγάκι με το παγωτό που περνάει από δίπλα σας είτε για ένα λούτρινο λούτρινο ζωάκι σε ένα κατάστημα με είδη δώρων, βλέπει κάτι που θέλει και το κυνηγάει.
  • Τα νήπια μπορεί να περιπλανηθούν με έναν συγκεκριμένο σκοπό στο μυαλό τους χωρίς να υπολογίζουν τους πιθανούς κινδύνους ή τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν.
  • Ακόμη και πριν συνειδητοποιήσετε ότι κάτι αγχώνει το νήπιό σας, μπορεί να φύγει. Ίσως φοβήθηκε κάποιον ή είχε μια τρομακτική σκέψη για τον μεγάλο σκύλο απέναντι.
  • Μπερδεύεται και δεν μπορεί να σας βρει. Αυτό μπορεί να συμβεί αρκετά αθώα αν ο γονέας συνεχίζει να περπατάει αλλά το νήπιο σταματάει για να κάνει κάτι. Στη συνέχεια, χάνει από τα μάτια σας πριν καταλάβετε ότι έχει μείνει πίσω.

Πώς να αποτρέψετε το παιδί σας από το να φεύγει μόνο του

Ακόμη και οι πιο προσεκτικοί γονείς μπορεί να χάσουν για λίγο τα ίχνη των νηπίων τους. Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να χωριστείτε και πώς να τα ξαναβρείτε γρήγορα και με ασφάλεια αν συμβεί αυτό.

  • Να είστε αποφασιστικοί όταν χρειάζεται. Όταν η ασφάλεια είναι θέμα ανησυχίας, εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν μπορεί να φύγει από το πλευρό σας – πρέπει είτε να κρατάει το χέρι σας είτε να κάθεται στο καροτσάκι του. Είναι λιγότερο πιθανό να κάνει φασαρία αν της αποσπάσετε την προσοχή με ερωτήσεις, σχόλια, ανόητα τραγούδια και παιχνίδια σκέψης.
  • Διδάξτε της τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Αυτοί περιλαμβάνουν το να μην τρέχει στο δρόμο ή στο πλήθος, να σταματά, να κοιτά και να ακούει σε κάθε γωνία, να μένει στη θέση του όταν το ζητάτε και ούτω καθεξής.
  • Εξηγήστε του ότι δεν μπορεί να περπατήσει μόνο του αν δεν μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες.
  • Λάβετε υπόψη σας ότι θα χρειαστούν πολλές επαναλήψεις μέχρι να εμπεδωθούν οι κανόνες.
  • Αφήστε το να περπατήσει χωρίς να σας κρατάει το χέρι όταν είναι ασφαλές να το κάνει, αν έχει αποδείξει ότι μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες.
  • Ικανοποιήστε την περιέργειά του όταν έχετε χρόνο.
  • Κρατήστε τα μάτια σας στραμμένα στο παιδί σας. Ανεξάρτητα από το πόσο υπάκουο είναι συνήθως ή από το πόσο ασφαλής μπορεί να φαίνεται μια κατάσταση, να είστε πάντα έτοιμοι.
  • Αν ξέρετε ότι θα αποσπαστεί η προσοχή σας, όπως όταν πρέπει να στείλετε ένα μήνυμα ή να αναζητήσετε οδηγίες, κρατήστε το χέρι του παιδιού σας ή ασφαλίστε το στο καροτσάκι μέχρι να μπορέσετε να δώσετε ξανά την αμέριστη προσοχή σας.
  • Μάθετε στο παιδί σας πληροφορίες όπως το όνομα και το επώνυμό του, καθώς και το δικό σας όνομα και επώνυμο, τον αριθμό τηλεφώνου σας και τη διεύθυνσή σας.