Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα έχετε ακούσει τα παιδιά να παραπονιούνται ότι βαριούνται. Είτε επειδή δεν κάνουν κάτι που τους αρέσει είτε επειδή δεν έχουν να κάνουν τίποτα… Σε αυτές τις φάσεις μπορεί να σας πλησιάζουν για «παρηγοριά» και λύσεις. Φυσιολογικά λοιπόν εσείς τους προτείνετε πράγματα τα οποία ίσως τελικά και να μην τα ικανοποιούν.

Η πλήξη γενικά είναι μια εσωτερική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την απουσία ενδιαφέροντος ή ψυχαγωγίας. Κατά κανόνα βιώνεται ως ένα δυσάρεστο συναίσθημα και είναι κοινό σε όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους.

Ωστόσο, παρά τη «φυσικότητα» αυτού του κοινού συναισθήματος, η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές είναι δύσκολο για τους γονείς να διαχειριστούν τη στιγμή που το βιώνουν τα παιδιά τους. Η πρόταση ωστόσο ορισμένων ειδικών είναι να μην προσπαθήσετε να αλλάξετε την κατάσταση. Αντίθετα, να αφήσετε τα παιδιά να το βιώσουν. Διότι, παρά τις κοινές πεποιθήσεις, αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι θετικό, απαραίτητο και ωφέλιμο για διαφορετικούς λόγους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πρέπει να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας;

 

 

 

«Βαρεμάρα»: Η άλλη όψη του νομίσματος

 

 

 

Όταν πλήττουν τα παιδιά:

 

 

 

 

Μαθαίνουν να ανέχονται τη δυσαρέσκεια

Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η παιδική ηλικία είναι ένα στάδιο προετοιμασίας για τη ζωή και ότι περιλαμβάνει αναπόφευκτα και «κακές» στιγμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν και θέλουμε τα παιδιά μας να είναι όσο το δυνατόν πιο χαρούμενα, είναι σημαντικό να τους διδάξουμε πώς να αντιμετωπίζουν αρνητικά συναισθήματα. Και πώς θα τα καταφέρουν αν δεν τα βιώσουν;

Αντί λοιπόν να ψάχνετε τρόπους για να διασκεδάσει το παιδί σας, επιτρέψτε του να νιώσει αυτή την κατάσταση και δείτε το ως μια ευκαιρία να μάθει το παιδί να διαχειρίζεται την απογοήτευση. Επίσης, έτσι το βοηθάτε να καταλάβει ότι δεν γίνονται πάντα όλα σύμφωνα με τις επιθυμίες μας και αυτό είναι ok.

 

 

 

Αποκτούν σταδιακά αυτογνωσία

Όταν ένα παιδί βαριέται, όταν δεν λαμβάνει το ερέθισμα που αναζητά, η μόνη του επιλογή είναι να κοιτάξει προς τα «μέσα» και αυτό είναι μόνο θετικό. Η έλλειψη ψυχαγωγίας προσφέρει το χώρο και το χρόνο για ενδοσκόπηση, δηλαδή για να γνωρίσει και να κατανοήσει το παιδί καλύτερα τον εαυτό του.

Επομένως, το παιδί θα μπορεί να καταλάβει καλύτερα το τι νιώθει, το τι χρειάζεται, τι του αρέσει και τι αντιπαθεί. Έτσι, έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματα, τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες του. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα κατάφερνε αν ασχολούνταν συνεχώς με παιχνίδια, εργασίες και άλλες δραστηριότητες.

 

 

Αυξάνουν τη δημιουργικότητά και την αυτονομία τους

Ταυτόχρονα, έχει διαπιστωθεί ότι η πλήξη είναι πολύ ευεργετική όταν πρόκειται για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Creativity Research Journal διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί αφού εκτελούν βαρετές εργασίες. Ομοίως, έρευνα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι το να βαριόμαστε μας βοηθά να αυξήσουμε τη γνωστική μας παραγωγικότητα και να εμπνευστούμε νέες ιδέες.

Επομένως, η απουσία ψυχαγωγίας παρακινεί τα παιδιά να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και τα ενθαρρύνει να αναζητήσουν νέους στόχους. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η πρωτοβουλία, η δημιουργικότητα και η αυτονομία.