Όλοι γνωρίζουμε ότι η μουσική και ο χορός είναι διασκεδαστικές δραστηριότητες. Τα μωρά λατρεύουν να κινούνται και να κάνουν θόρυβο, αλλά ξέρατε ότι είναι επίσης σημαντικό μέρος της ανάπτυξής τους;

Ο χορός, το τραγούδι και η μουσική αποτελούν μέρος της διαδικασίας του παιδιού να μεγαλώνει και να μαθαίνει τι μπορεί να κάνει το σώμα του.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Πόση ώρα πρέπει να παίζουμε την ημέρα;

Διδάσκουν επίσης στα παιδιά πώς να αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους, αντικείμενα και τον κόσμο γύρω τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το χορό αν έχετε ένα μωρό στη ζωή σας

Παίξτε μουσική. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κλασική μουσική είναι καλύτερη για τα μωρά από ό,τι άλλα είδη. Οπότε παίζετε τη μουσική που αρέσει σε εσάς και στο παιδί.

Χορέψτε μαζί. Μπορεί να μην μπορούν να κινηθούν πολύ μόνα τους όσο είναι μικρά. Όμως με την πάροδο του χρόνου θα μάθουν να συμμετέχουν περισσότερο. Το να αντιγράφετε κάποιες από τις χορευτικές κινήσεις τους και να τα αφήνετε να αντιγράφουν τις δικές σας είναι μια ιδιαίτερα διασκεδαστική κοινωνική δεξιότητα που θα αναπτύξουν.

Περάστε καλά. Το να χαμογελάτε, να δίνετε ενθάρρυνση και να δείχνετε την ευχαρίστησή σας στο μωρό σας θα κάνει το χορό μια θετική εμπειρία δεσμού και για τους δυο σας. Το να απολαμβάνετε το χρόνο σας χορεύοντας μαζί θα βοηθήσει επίσης το μωρό σας να εξασκήσει νέες κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες!

Πότε μαθαίνουν να χορεύουν;

Τα μωρά αναγνωρίζουν στην πραγματικότητα τα τραγούδια που τους έπαιζαν τακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα ακούνε ξανά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση. Ως αποτέλεσμα, είναι προετοιμασμένα να ακούν και να ανταποκρίνονται στη μουσική από την αρχή.

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε δεκτή στο περιοδικό Developmental Psychology ρώτησε 278 γονείς από 15 χώρες για τις πρώτες χορευτικές κινήσεις των μωρών τους. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι περίπου το 50% των γονέων ανέφεραν ότι το παιδί τους χόρευε για πρώτη φορά περίπου στην ηλικία των έξι μηνών, η οποία συχνά είναι πριν τα μωρά μάθουν να μπουσουλάνε.

Περίπου το 75% των μωρών χόρευαν περίπου στους 9,5 μήνες και το 90 τοις εκατό των μωρών χόρευαν σχεδόν στους 13 μήνες, που είναι περίπου η ηλικία κατά την οποία τα μωρά περπατούν για πρώτη φορά.

Τα μωρά μπορούν να ανιχνεύσουν αν η κίνηση είναι στο ρυθμό από την ηλικία των οκτώ μηνών. Αλλά συχνά δεν έχουν το συντονισμό για να μπορούν να κινηθούν τα ίδια στο ρυθμό μέχρι τα τέλη της προσχολικής ηλικίας.

Ωστόσο, τα μωρά μπορούν να αλλάζουν το ρυθμό της κίνησής τους μεταξύ γρήγορων και αργών τραγουδιών. Υπάρχουν πολλές αλλαγές στο πώς μοιάζει ο χορός στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Σχεδόν το 100% των γονέων που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι χόρευαν με το μωρό τους. Γεγονός που δείχνει πόσο καθολική είναι η πρακτική αυτή. Επιπλέον, αυτοί οι γονείς ανέφεραν ότι χορεύουν με τα μωρά τους κάθε μέρα. Άρα, γενικά, τα μωρά εξασκούνται πολύ στο χορό.

Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών περίπου, το 80% των μωρών ενσωματώνουν στο χορό τους μιμούμενες χειρονομίες που έμαθαν από άλλους. Ως αποτέλεσμα, τα μωρά είναι αναπτυξιακά έτοιμα να ακούσουν μουσική και να μάθουν πώς να χορεύουν, και λαμβάνουν κοινωνικά οφέλη από το χορό με τους φροντιστές τους.