Τα παιδιά λατρεύουν να τους διαβάζετε. Τα βοηθά να ηρεμήσουν πριν από τον ύπνο και παρέχει πολλά οφέλη για την ψυχική τους υγεία:

1. Το να διαβάζετε στα παιδιά βοηθάει να γίνουν καλοί αναγνώστες

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που δυσκολεύονται με την ανάγνωση είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.

Προφανώς υπάρχει μια κατάσταση «κότα και αβγό» εδώ, όπου τα προβλήματα συμπεριφοράς και η χαμηλή αυτοεκτίμηση ενός παιδιού μπορεί να κάνουν τη μάθησή του πιο δύσκολη ή όπου η δυσκολία συμβάλλει στα προβλήματα συμπεριφοράς και αυτοεκτίμησης.

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Βελτιώστε την υγεία και την ευεξία σας με αυτές τις συνήθειες

Διαβάζοντας στο παιδί σας, το βοηθάτε να συνδέσει την ανάγνωση με κάτι ευχάριστο που μπορεί να μεταφέρει στη ζωή του. Καθώς διαβάζετε από τις πρώτες ηλικίες, βοηθάτε τα παιδιά να αναγνωρίζουν λέξεις και ήχους, το θεμέλιο της διαδικασίας της ανάγνωσης.

2. Διδάσκει την ενσυναίσθηση

Τα παιδικά βιβλία έχουν προχωρήσει πολύ πέρα αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε. Υπάρχουν ιστορίες για όλα όσα μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί σας – να πέσει θύμα εκφοβισμού ή να αντιμετωπίσει το διαζύγιο των γονιών του.

Μέσα από αυτά τα βιβλία και τις ιστορίες, το παιδί μαθαίνει πώς αισθάνονται οι άλλοι, και αυτό το βοηθά να αισθάνεται λιγότερο μόνο του.

3. Τα βοηθά να κατανοήσουν τον κόσμο

Ο κόσμος ενός μικρού παιδιού είναι ένας κόσμος αισθήσεων-συναισθημάτων και εμπειριών με έναν ακόμη μη ανεπτυγμένο λογικό εγκέφαλο για να τα κατανοήσει όλα αυτά. Αλλά οι ιστορίες βοηθούν να συγκεντρώσουν αυτές τις αισθήσεις σε ένα πιο ενιαίο σύνολο.

Μέσω αυτών, αρχίζουν να κατανοούν πώς λειτουργεί ο κόσμος και οι άνθρωποι σε αυτόν – πώς οι άνθρωποι αντιδρούν μεταξύ τους ή γιατί οι καταστάσεις μετατρέπονται σε προβλήματα. Χρησιμοποιήστε την ιστορία ως αφετηρία για μια συζήτηση.

4. Αυξάνει την προσοχή

Με την ανησυχία που επικρατεί στις μέρες μας σχετικά με την ανάπτυξη μικρής διάρκειας προσοχής των παιδιών λόγω της τεχνολογίας, η διαδικασία της ανάγνωσης τα απασχολεί διαφορετικά από ό,τι ένα βίντεο. Δεν έχει υψηλά ερεθίσματα, αλλά πυροδοτεί τη φαντασία τους και τα βοηθά να μάθουν να συγκεντρώνονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

5. Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και ενισχύει την ικανότητά επεξεργασίας συναισθημάτων

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που δυσκολεύονται με την ανάγνωση είναι επιρρεπή στην εσωτερίκευση των συναισθημάτων τους. Το διάβασμα αυξάνει το λεξιλόγιο ενός παιδιού και τα παιδιά με περιορισμένο λεξιλόγιο δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι λέξεις συνθέτουν τις σκέψεις και την ικανότητά μας να μιλάμε στον εαυτό μας. Έτσι επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας. Διαβάζοντας, μαθαίνοντας νέες λέξεις, έχουν τα εργαλεία για να σκεφτούν και να επεξεργαστούν, να δουν πέρα από το μονόπλευρο μαύρο και άσπρο.

Αν δεν είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, ενσωματώστε το, έστω και για 10 λεπτά. Είναι μια εξαιρετική ανταμοιβή για να ετοιμάσετε τα παιδιά για ύπνο στην ώρα τους και ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με το παιδί σας.