Τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να κάνουν μια σειρά από διατροφικά λάθη που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μελλοντική τους υγεία. Αυτό το ηλικιακό στάδιο όμως, είναι ένα στάδιο μεγάλης ανάπτυξης, επομένως είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή παροχή και κατανάλωση ποιοτικών και θρεπτικών συστατικών.

 

 

Τα διατροφικά λάθη των εφήβων που… παιδεύουν τους γονείς

Τα παιδιά στην εφηβεία συχνά:

 

 

Δεν πίνουν νερό

Οι έφηβοι τείνουν να πίνουν λίγο νερό και να κάνουν κατάχρηση αναψυκτικών. Αυτά όμως τα προϊόντα συγκεντρώνουν πολύ μεγάλη ποσότητα απλών σακχάρων. Η τακτική τους πρόσληψη είναι ικανή να προκαλέσει μεταβολική βλάβη με τα χρόνια και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Diabetes Reports.

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό όταν μιλάμε για κατανάλωση αλκοόλ. Ανεξάρτητα από τη δόση που μπορεί να καταναλωθεί, το αλκοόλ επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Επιπλέον, μπορεί να αλλοιώσει την ορμονική ισορροπία.

 

 

Προτιμούν… υπερεπεξεργασμένες τροφές

Τόσο για πρωινό όσο και για σνακ, οι έφηβοι καταναλώνουν συχνά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν τρανς λιπαρά και χαμηλής ποιότητας τεχνητά πρόσθετα. Αυτά τα λιπίδια είναι ικανά να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής και να αυξήσουν την προδιάθεση για ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ το επιβεβαιώνει.

Αντί για αυτά τα τρόφιμα, είναι καλύτερο να εξασφαλίζετε για το παιδί σας σνακ και γεύματα με υψηλή διατροφική πυκνότητα όπως είναι για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα λαχανικά.

 

 

Δεν τρώνε αρκετό ψάρι

Στα παιδιά συχνά δεν αρέσει πολύ το ψάρι. Πρέπει όμως να συνηθίσουν να το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους καθώς προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία. Το ψάρι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Επίσης, συγκεντρώνει τα καλά λιπίδια της σειράς ωμέγα 3.

 

 

Δεν «τρελαίνονται» για φρούτα και λαχανικά

Οι έφηβοι τείνουν να τρώνε λίγα φρούτα και λαχανικά. Οι ειδικοί ωστόσο συνιστούν την κατανάλωση μεταξύ 3 και 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Αυτά παρέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία που κρατούν τη φλεγμονή υπό έλεγχο και βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης πολύπλοκων προβλημάτων.

 

*Εάν το παιδί σας κάνει κάποια ή όλα τα παραπάνω λάθη, προσπαθήστε να του δώσετε με τη συζήτηση να καταλάβει την αξία της καλής διατροφής. Επιπλέον, μην έχετε στο σπίτι ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων και αφήστε ιδανικά μόνο μια μέρα ελεύθερη για διατροφικές… ατασθαλείες. Τέλος, ενθαρρύνετε το έφηβο παιδί σας να ξεκινήσει κάποιο σπορ. Η σωματική άσκηση βοηθά στην προτίμηση των πιο υγιεινών εναλλακτικών λύσεων όσον αφορά τη διατροφή.