Έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν για τους «helicopter parents» ή αλλιώς «γονείς ελικόπτερα» και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει στο παιδί αυτού του είδους η ανατροφή.

Το αίσθημα άγχους, ο φόβος, η ανασφάλεια και η απογοήτευση είναι μερικά από αυτά.

Στην περίπτωση αυτή, οι γονείς είναι σε μια συνεχή εγρήγορση για να επιλύουν όλα τα τυχόν προβλήματα των παιδιών τους άμεσα, θεωρώντας πως έτσι τα προστατεύουν και τα προετοιμάζουν καλύτερα για το μέλλον.

Διαβάστε επίσης: «Helicopter parenting»: Μήπως είστε κι εσείς υπερπροστατευτικοί; Αν ναι, ποιες οι συνέπειες;

Κατά πόσο ισχύει όμως αυτό το σκεπτικό;

Η προστατευτική διαπαιδαγώγηση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν προβλήματα υγείας ως ενήλικες

Αποδεικνύεται ότι η προστατευτική γονική μέριμνα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να προετοιμαστούν για μια πιο υγιή ζωή στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Georgia.

«Οι εμπειρίες της πρώιμης ζωής επηρεάζουν πραγματικά τη σωματική και ψυχική ευεξία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας», αναφέρει η Kelsey Corallo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ακόμη και αν δεν έχουμε πολλές απτές αναμνήσεις από πολύ νωρίς στη ζωή μας, ξέρουμε πώς νιώθαμε, ξέρουμε πόσο μας αγαπούσαν και πόσο μας υποστήριζαν, και αυτά τα πράγματα ενσωματώνονται μέσα μας».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το να μεγαλώνεις σε αντιξοότητες μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς της σωματικής υγείας στην ενήλικη ζωή. Αλλά το να συμμετέχετε στη ζωή του παιδιού σας, όπως το να γνωρίζετε τους φίλους του ή πού συχνάζουν μετά το σχολείο, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Η συμμετοχή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επικοινωνία και εμπιστοσύνη μεταξύ γονέων και παιδιών, γεγονός που μπορεί να είναι ευεργετικό για τη συναισθηματική ευημερία και ανάπτυξή τους.

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους έδιναν περιορισμούς στην ώρα που θα γυρίσουν στο σπίτι και γνώριζαν τις φιλικές τους ομάδες προστατεύονταν καλύτερα από επιβλαβείς συμπεριφορές που θα μπορούσαν να έχουν δια βίου επιπτώσεις, όπως το κάπνισμα και τα ναρκωτικά, είπαν οι ερευνητές.

Σε τελική ανάλυση, το θέμα είναι πώς τα παιδιά βιώνουν αυτή τη γονική φροντίδα και πώς την ερμηνεύουν. Κάποια παιδιά μπορεί να αισθάνονται καταπίεση και κάποια άλλα ότι η μαμά ή ο μπαμπάς τους νοιάζεται πραγματικά γι’ αυτά.

Αλλά…

Παρά τα πιθανά οφέλη του «helicopter parenting» μια από τις κύριες ανησυχίες είναι ότι οι γονείς μπορεί να εμποδίσουν ακούσια την ανάπτυξη των παιδιών τους, μη επιτρέποντάς τους να βιώσουν την αποτυχία ή την πρόκληση.

Μπορεί να προστατεύουν ένα παιδί από αρνητικές εμπειρίες ή συνέπειες, γεγονός που μπορεί να τα εμποδίσει να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως η ανθεκτικότητα, η επίλυση προβλημάτων και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης.

Έτσι μπορεί να δυσκολεύονται με τη λήψη αποφάσεων και την αυτοπεποίθηση. Το παιδί μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι «πνίγονται» από τη συνεχή παρουσία και τον έλεγχο των γονέων τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης.