Παιδί: Μαθαίνουμε τη συναισθηματική ρύθμιση βήμα βήμα

Συχνά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα παιδί είναι εκτός του ελέγχου του. Αλλά μπορεί να μάθει να ελέγχει το πώς αντιδρά και διαχειρίζετε τα συναισθήματά του.
31 Μαΐου 2023 | 08:05

Η συναισθηματική ρύθμιση είναι ένας από τους πυλώνες της συναισθηματικής νοημοσύνης. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο την κατανόηση των συναισθημάτων μας, αλλά και την ικανότητα να τα επεξεργαζόμαστε και να τα διαχειριζόμαστε με τον κατάλληλο τρόπο.

Όταν πρώτα αναγνωρίζουμε και στη συνέχεια επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα που εμφανίζονται στην καθημερινή μας ζωή, είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις καταστάσεις με καλύτερα αντί να πράττουμε εν βρασμώ.

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να ανταποκριθούμε με την αρχική μας αντίδραση σε μια κατάσταση, η ρύθμιση της συναισθηματικής μας αντίδρασης μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, και είναι κάτι από το οποίο μπορούν να μάθουν τα παιδιά μας.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τι πρέπει να τους λέμε για να χτίσουν αυτοπεποίθηση

Οι ενήλικες έχουν το λεξιλόγιο για τα συναισθήματα που βιώνουν. Αλλά ένα παιδί μπορεί να μην το έχει. Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν, θα χρειαστούν τη βοήθειά σας για να ονομάσουν τα συναισθήματά τους και να εξασκηθούν σε στρατηγικές διαχείρισής τους. Αυτού του είδους η υποστήριξη τους δίνει την ευκαιρία να υιοθετήσουν υγιείς τρόπους αντιμετώπισης.

Τι δεν είναι συναισθηματική ρύθμιση

Η απόρριψη ή η καταπίεση των δύσκολων συναισθημάτων δεν είναι ο στόχος της συναισθηματικής ρύθμισης. Τα συναισθήματά μας πρέπει να τα νιώθουμε. Μας δίνουν σημαντικά μηνύματα σχετικά με τις ανάγκες και την ευημερία μας. 

Η συναισθηματική ρύθμιση δεν είναι ένα «φίμωτρο» συναισθημάτων. Αν χάσουμε το μήνυμα επειδή αποφεύγουμε το συναίσθημα, χάνουμε την ευκαιρία να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, γεγονός που με τη σειρά του κλιμακώνει ή τροφοδοτεί ορισμένα συναισθήματα και δυσφορία.

Η συναισθηματική ρύθμιση μας δίνει την ευκαιρία να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε επιζήμια επικοινωνία.

Γιατί είναι τόσο σημαντική

Δεν είναι μυστικό ότι τα έντονα συναισθήματα  όπως το άγχος, η θλίψη και ο θυμόςνμπορεί να είναι δυσβάσταχτα. Η αξιοποίηση της συναισθηματικής ρύθμισης μας επιτρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο, αυξάνει τη συνολική μας ευημερία και επηρεάζει θετικά και παραγωγικά τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Όταν έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό να ξεσπάσουμε σε αγχωτικές καταστάσεις ή να προσπαθήσουμε να «μουδιάσουμε» τα συναισθήματά μας. 

Μαζί με τις σχέσεις, η ικανότητα στη συναισθηματική ρύθμιση μπορεί να επηρεάσει θετικά και άλλα μέρη της ζωής μας. Όταν αντιμετωπίζουμε τη δυσφορία μειώνουμε τις πιθανότητες να πέσουμε σε πράγματα όπως ο εθισμός και αυξάνουμε την ποιότητα των σχέσεών μας, τις πιθανές εκπαιδευτικές μας επιδόσεις και την οικονομική μας ασφάλεια.

Πώς μπορούμε να τη διδάξουμε στο παιδί

Μπορούμε να βοηθήσουμε στην προώθηση της συναισθηματικής ρύθμισης στα παιδιά μας, επιτρέποντάς τους να μας βλέπουν να την ασκούμε εμείς οι ίδιοι. Μοιραστείτε τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστείτε την κατάσταση.

Επειδή τα παιδιά δεν έχουν πάντα λέξεις για τα συναισθήματά τους, μπορεί να είναι χρήσιμο για εμάς να ονομάζουμε τα συναισθήματα που βλέπουμε να βιώνουν. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να τα βάλουμε να «βαθμολογήσουν» το επίπεδο έντασης – αυτό θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν ποιες δεξιότητες αντιμετώπισης πρέπει να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον.

Είναι καλή ιδέα να κάνετε check-in με τα παιδιά σε διάφορα σημεία της ημέρας ή μεταξύ των δραστηριοτήτων για να δείτε πώς αισθάνονται. Τα check-ins είναι επίσης εξαιρετικά όταν παρατηρούμε ότι τα συναισθήματά τους αλλάζουν.

Όταν το παιδί νιώθει θυμό

Όταν πρόκειται για συναισθήματα θυμού, είναι καλύτερο να απελευθερώσετε τη συσσωρευμένη ενέργεια με έναν υγιή τρόπο. Δοκιμάστε σωματικές δραστηριότητες, όπως να κάνετε άλματα ή να τρέχετε.

Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας τσαλακώνοντας χαρτί ή παίζοντας με πλαστελίνη. Το να τραγουδούν δυνατά είναι επίσης μια εξαιρετική τεχνική που μπορεί να φέρει ακόμη και πιο χαρούμενα συναισθήματα στα παιδιά. 

Όταν το παιδί νιώθει θλίψη ή ανησυχία

Καθώς προκύπτουν ανησυχίες και θλίψη δοκιμάστε μια πιο ανακουφιστική προσέγγιση. Απλά πράγματα, όπως το να προσφέρετε μια αγκαλιά, την αγαπημένη τους κουβέρτα ή το αγαπημένο τους παιχνίδι, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Το να αποσπάσετε το μυαλό τους από την κατάσταση διαβάζοντας είναι επίσης πολύ καλό για τη μείωση της έντασης. Για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να εισαγάγουμε πρακτικές όπως οι αναπνοές, ο διαλογισμός, οι επιβεβαιώσεις, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα και οι τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης για την ενεργή αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδί: 3 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να του μάθουμε 29 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο 28 Απριλίου 2024, 08:00
Ο τρόπος που λέμε «όχι» στα παιδιά έχει σημασία 27 Απριλίου 2024, 08:00
Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Για να παραμείνουν τα αδέρφια αγαπημένα 26 Απριλίου 2024, 08:00
Το παιδί μου μιλά ασταμάτητα- Τι μπορώ να κάνω; 25 Απριλίου 2024, 08:00
Sleepover: Τι να προσέξετε όταν το παιδί κοιμάται σε φίλους 25 Απριλίου 2024, 08:00
Ο Νο 1 φόβος των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Ένας γρήγορος οδηγός για να αναπτύξει το μικρό σας παιδί αυτοπεποίθηση 24 Απριλίου 2024, 08:00
Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στο παιδί για «καληνύχτα» 24 Απριλίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Πώς τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών 23 Απριλίου 2024, 15:21
«Ζήτα συγγνώμη»- Πόσο αποτελεσματικό είναι να το λέμε στα παιδιά; 22 Απριλίου 2024, 08:00
Χαρισματικά παιδιά: Προικισμένα αλλά και… καταπιεσμένα; 20 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδί «σάντουιτς»- Τι πρέπει να προσέξετε 19 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που τους δίνουν προβάδισμα στο σχολείο 18 Απριλίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version