Η επιταχυνόμενη αύξηση των social φαίνεται στιγμές στιγμές να είναι εκτός ελέγχου… Οι πιο πολλοί έφηβοι σήμερα είναι δε παθιασμένοι, εκθέτοντας την προσωπικότητα και την ιδιωτικότητά τους. Τα social, όπως για παράδειγμα το Instagram, κατά κανόνα ενθαρρύνουν άλλωστε τη δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Διότι ένας έφηβος, δεν παύει να είναι ακόμα ένα παιδί και μάλιστα σε μια φάση κατά την οποία η αποδοχή, η αυτοεκτίμηση και η αναγνώριση παίζουν σημαντικό ρόλο.

Κάποιοι έφηβοι μπορεί να μπερδέψουν τη στοργή με τις «καρδούλες» στις φωτογραφίες τους. Άλλοι πάλι με τη δημοτικότητά τους. Εάν επομένως ο αριθμός των likes δεν είναι ο… αναμενόμενος, αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό.

 

 

Διαβάστε επίσης: 4 διατροφικά λάθη στην εφηβεία

 

 

 

Οι φωτογραφίες με τα περισσότερα likes…

Οι έφηβοι αξιολογούν ποιοι τύποι φωτογραφιών συγκεντρώνουν τα περισσότερα likes, τα οποία είναι σημάδια έγκρισης από άλλους χρήστες. Εάν πρόκειται για φωτογραφία όπου ο χρήστης εμφανίζεται μόνος, το like σημαίνει αναγνώριση – αλλά αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ναρκισσιστικές συμπεριφορές.

 

Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων

Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι έφηβοι χρήστες δέχονται «φίλους» που δεν γνωρίζουν. Αυτό που είναι σημαντικό για αυτούς άλλωστε είναι να αυξήσουν τον αριθμό των ακολούθων τους. Πολλοί έφηβοι έχουν πολύ αυξημένο αριθμό ακολούθων, γεγονός που ενισχύει τη δέσμευσή τους να διατηρούν τον λογαριασμό τους ενημερωμένο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επεισόδια άγχους.

Επιπλέον, ο κίνδυνος παραμονεύει στα κίνητρα αυτών των αγνώστων ατόμων. Ποιοι είναι και τι θέλουν; Σε πολλές περιπτώσεις, οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταλήγουν να χρησιμοποιούνται στο διαδικτυακό για εκφοβισμό, ο οποίος επηρεάζει μεγάλο αριθμό εφήβων στον κόσμο. Το άγχος, η στεναχώρια και η αγωνία εξαιτίας του μπορεί να οδηγήσουν έναν έφηβο σε κατάθλιψη, αλλά ακόμα και σε αυτοκτονικές τάσεις.

 

Η ψυχική υγεία σε κίνδυνο

Εάν οι έφηβοι περνούν περισσότερες από δύο ώρες σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο, είναι πιο επιρρεπείς στο να υποστούν ψυχολογικές συνέπειες (άγχος, αγωνία, κατάθλιψη).

Επιπλέον, η αλόγιστη χρήση των social μειώνει σημαντικά την ξεκούραση των εφήβων. Παράλληλα, η αυτοεκτίμησή τους μπορεί να υποφέρει και οι αμφιβολίες για τη δική τους εικόνα αυξάνονται. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να υιοθετούν μια πιο απαισιόδοξη άποψη για τη ζωή γενικά.

Είναι φανερό λοιπόν πως η οικογενειακή καθοδήγηση, ο έλεγχος και τα όρια είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας για κάθε παιδί.