Τα νεογιλά δόντια ενός παιδιού συνήθως αρχίζουν να πέφτουν για να κάνουν χώρο για τα μόνιμα δόντια περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Ωστόσο, μερικές φορές αυτό μπορεί να καθυστερήσει έως και ένα χρόνο.

Τα πρώτα παιδικά δόντια που πέφτουν είναι συνήθως τα δύο κάτω μπροστινά δόντια και τα δύο πάνω μπροστινά δόντια, ακολουθούμενα από τους πλάγιους τομείς ή κοπτήρες, τους πρώτους γομφίους, τους κυνόδοντες και τους δεύτερους γομφίους.

Τα νεογιλά δόντια συνήθως παραμένουν στη θέση τους μέχρι να εκτοπιστούν από τα μόνιμα δόντια. Εάν ένα παιδί χάσει νωρίς ένα παιδικό δόντι ως αποτέλεσμα τερηδόνας ή ατυχήματος, ένα μόνιμο δόντι μπορεί να παρασυρθεί στον κενό χώρο. Αυτό μπορεί να στριμώξει τα μόνιμα δόντια και να τα κάνει να βγουν στραβά.

Διαβάστε επίσης: Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουν τα παιδιά τα δόντια τους;

Είναι σημαντικό να αρχίσετε να εφαρμόζετε καλή στοματική υγιεινή μόλις βγει το πρώτο παιδικό δόντι του παιδιού σας. Καθώς το παιδί σας αρχίζει να χάνει τα παιδικά του δόντια, ενισχύστε τη σημασία της σωστής οδοντιατρικής φροντίδας.

Tips για υγιή δόντια

  • Υπενθυμίστε στο παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα. Επιβλέπετε και προσφέρετε βοήθεια όταν χρειάζεται.
  • Βοηθήστε το να καθαρίζει καθημερινά ανάμεσα από τα δόντια του.
  • Ενθαρρύνετέ το να τρώει υγιεινά και να περιορίζει τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά.
  • Προγραμματίστε τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις.

Όταν κουνάει το δόντι

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε με ένα δόντι που κουνιέται είναι να το αφήσετε να βγει μόνο του. Ωστόσο, τα παιδιά τείνουν να κουνάνε το δόντι μόνα τους ή με τη γλώσσα τους μέχρι να βγει.

Εάν ένα παιδί ή ο γονέας ή ο φροντιστής θέλει να προσπαθήσει να αφαιρέσει ένα δόντι που κουνιέται, μπορεί να το κάνει πιάνοντας σταθερά το δόντι χρησιμοποιώντας μια γάζα και στρίβοντάς το γρήγορα.

Μόνο το ίδιο το παιδί θα γνωρίζει πόσο πονάει και πόσο μπορεί να μετακινηθεί το δόντι χωρίς να πληγωθεί, οπότε μην προκαλέσετε περιττή ταλαιπωρία προσπαθώντας να βγάλετε το δόντι με το ζόρι πριν να είναι έτοιμο.

Μην αγνοείτε την πρώιμη απώλεια δοντιών ή τα ατυχήματα

Τα νεογιλά δόντια έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Βοηθούν στη σωστή διατροφή και ομιλία, ενώ κρατούν το χώρο που απαιτείται για τα μόνιμα δόντια. Εάν τα νεογιλά δόντια χαθούν νωρίς λόγω ατυχήματος ή τραυματισμού, μπορεί να χρειαστεί οδοντιατρική θεραπεία.

Ο χώρος πρέπει να μείνει ανοιχτός για ένα μόνιμο δόντι, ώστε τα υπόλοιπα δόντια να μην μετατοπιστούν από τη θέση τους. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει μελλοντικές ορθοδοντικές εργασίες.