Κάθε βήμα που κάνουμε στην ανατροφή των παιδιών είναι μια πρόκληση. Μερικές φορές, ο δρόμος είναι τόσο ανηφορικός που μπορεί να νομίζουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Ωστόσο, όταν κοιτάμε πίσω, συνειδητοποιούμε ότι η υπομονή είναι ένας βασικός παράγοντας για την ευημερία μας. Μία από αυτές τις κοινές προκλήσεις που συχνά αντιμετωπίζουμε είναι να κάνουμε το παιδί να κοιμάται μόνο στο δικό του κρεβάτι.

Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε;

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς τα επηρεάζει ο φόβος να μην πάρουν καλούς βαθμούς;

 

Γιατί το παιδί σας θέλει να κοιμηθεί μαζί σας

Τα πρώτα χρόνια της ανατροφής των παιδιών είναι απαιτητικά, τόσο από άποψη χρόνου όσο και σωματικής προσπάθειας. Επομένως, είναι κατανοητό ότι οι γονείς θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και συνεπώς τον ύπνο τους, αλλά όχι βέβαια με το να αφήνουν το παιδί μόνο με τους φόβους του.

Είναι λογικό πολλά παιδιά να νιώθουν φόβο ή ανασφάλεια τη νύχτα, ειδικά όταν όλα είναι σκοτεινά και σιωπηλά στο σπίτι. Είναι σημαντικό τότε αλλά και πάντοτε, τα παιδιά να ξέρουν πως οι γονείς τους είναι παρόντες όταν τους χρειάζονται, να τα φροντίζουν και να τα προστατεύουν. Διαφορετικά, η κάθε διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου και του ύπνου τους, μπορεί να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη.

Σε σχέση με το εν λόγω θέμα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σκέψη των παιδιών χαρακτηρίζεται από φαντασία. Μπορεί να πιστεύουν σε φαντάσματα και τέρατα και δεν καταλαβαίνουν τη μεταφορική γλώσσα. Επομένως, είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώσουν κάποια στιγμή άγχος όταν μείνουν μόνα στο δωμάτιό τους.

Η κατανόηση όλων αυτών μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις μας στα συναισθήματα των παιδιών. Το να μπορούμε να προσεγγίσουμε το παιδί μας με ενσυναίσθηση μας επιτρέπει να το συνοδεύσουμε κατάλληλα και με σεβασμό καθώς μεγαλώνει.

 

 

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να κοιμάται μόνο του

Το κλειδί είναι να προχωράτε αργά. Είναι σημαντικό και οι δυο γονείς να συμφωνούν με τους στόχους, να συζητούν τις στρατηγικές και να είναι συνεπείς με κάθε απόφαση. Διότι όταν αυτό δεν συμβαίνει, μεταδίδονται μπερδεμένα μηνύματα στο παιδί και αυτό εμποδίζει μια επιθυμητή συμπεριφορά να γίνει συνήθεια.

 

Δημιουργήστε ρουτίνες ύπνου

Αυτό σημαίνει υιοθέτηση κάποιων συνηθειών που προετοιμάζουν το παιδί για τη στιγμή του ύπνου. Για παράδειγμα, να βουρτσίζει τα δόντια του, να φοράει πιτζάμες, να του διαβάζετε μια ιστορία πριν τον ύπνο κ.λπ. Είναι επίσης καλό να τρώει το παιδί βραδινό νωρίς και να σβήνετε τις οθόνες τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Εάν το παιδί σας απολαμβάνει την περίοδο πριν τον ύπνο, σίγουρα θα κοιμηθεί πιο ήρεμα και θα ξεκουραστεί καλύτερα.

 

Προωθήστε την αυτονομία του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το να ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους χωρίς τη βοήθειά σας είναι μια καλή στρατηγική για την οικοδόμηση αυτοπεποίθησης και προσωπικής ασφάλειας.

 

Προβλέψτε, ακούστε και φροντίστε για τις ανάγκες του παιδιού

Γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβεί πριν συμβεί μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε το άγχος σε οποιαδήποτε ηλικία. Επομένως, είναι καλό να ενημερώσετε το παιδί σας ότι αν ξυπνήσει στη μέση της νύχτας, μπορεί να σας φωνάξει και εσείς θα πάτε στο δωμάτιό του. Επίσης, αφήστε το να σας πει τους φόβους του, να σας κάνει ερωτήσεις και καθησυχάστε το.

 

Μην θυμώνετε

Λάβετε υπόψη ότι η καθιέρωση μιας συνήθειας απαιτεί υπομονή, υποστήριξη και κατανόηση. Αντί να επιτρέψετε στο παιδί να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας μετά από ένα νυχτερινό ξύπνημα, ένας από τους γονείς θα πρέπει να ξαπλώσει στο κρεβάτι του παιδιού για να το ηρεμήσει.

Μην μπείτε στη διαδικασία να μαλώσετε το παιδί, αλλά εξηγήστε του ό,τι δεν μπορεί να καταλάβει, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τα συναισθήματά του για να μη νομίζει τελικά πως αυτά είναι «κακά» ή δεν έχουν σημασία.