Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ταχύτερα στην παιδική ηλικία από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για την προστασία του παιδιού σας και την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου του, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.

Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε τραυματισμούς, λοιμώξεις και τοξίνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ορισμένες δραστηριότητες ή συμπεριφορές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο βλάβης ή τραυματισμού του εγκεφάλου. Αλλά ακόμη και συνήθειες που μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα, λένε οι νευρολόγοι.

Διαβάστε επίσης: Ποιες «πληγές» κατά την παιδική ηλικία μας ακολουθούν μέχρι την ενηλικίωση;

Δείτε τι να προσέχετε προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο βλάβης ή τραυματισμού και να διατηρήσετε τον εγκέφαλο των παιδιών σας υγιή:

1. Αθλήματα χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά

Τα παιδιά που συμμετέχουν στα περισσότερα αθλήματα επαφής ή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνει τροχούς πρέπει να φορούν κράνος, τονίζουν οι γιατροί. Αυτό περιλαμβάνει το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το χόκεϊ, το μπέιζμπολ, το λακρός, το ποδήλάτο, το σκούτερ, την ιππασία, το σκέιτμπορντ, τα πατίνια ή το σκι.

Είτε πρόκειται για προπόνηση, είτε για διαγωνισμό είτε για παιχνίδι στην αυλή, τα κεφάλια των παιδιών πρέπει να προστατεύονται, ειδικά όταν ξεκινούν μια νέα δραστηριότητα για την οποία δεν είναι τόσο σίγουροι ή όπου υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πτώσης ή πιθανότητα τραυματισμού.

Τα κράνη μπορούν να προστατεύσουν από τις διασείσεις (ένα είδος τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης), τα κατάγματα και πολλά άλλα.

Ορισμένα αθλήματα ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Το αμερικανικό ποδόσφαιρο έχει το υψηλότερο ποσοστό διάσεισης σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο σχολικό άθλημα

Η εκπαίδευση μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη μείωση του κινδύνου ορισμένων αθλημάτων επαφής. Πρέπει τα παιδιά να παίρνουν ρίσκα να είναι υπολογισμένα. Το να διασφαλίζετε ότι το παιδί σας φοράει πάντα τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό για το άθλημα, την ηλικία και το επίπεδο δεξιοτήτων του, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

2. Επιστροφή σε ένα άθλημα μετά από διάσειση

Ακόμη και μία διάσειση είναι ένδειξη ότι η δραστηριότητα είναι επικίνδυνη. Αλλά οι επαναλαμβανόμενες διασείσεις, οι οποίες παρατηρούνται συχνά μεταξύ των παιδιών και των εφήβων αθλητών, μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη και νευρολογικές συνέπειες για μια ολόκληρη ζωή, σημειώνουν οι ειδικοί.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν τραυματιστείς στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού και σηκωθείς να περπατάς και να μιλάς, τότε είσαι καλά… Όμως αυτό δεν ισχύει. 

Τα συμπτώματα της διάσεισης μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πίεση στο κεφάλι, ναυτία, εμετό, ζάλη, οπτικές αλλαγές, προβλήματα ισορροπίας, ευαισθησία στο φως ή τον ήχο, αλλαγές στη διάθεση και κόπωση.

Το αν είναι καιρός να εγκαταλείψετε ένα άθλημα ή να αλλάξετε άθλημα είναι τελικά μια απόφαση των γονέων, του παιδιού (αν είναι αρκετά μεγάλο) και του γιατρού του.

3. Τακτική ή υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Η καφεΐνη μπορεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής για τους ενήλικες, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία. Οι παρενέργειες της καφεΐνης μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αϋπνία, ευερεθιστότητα νευρικότητα, ταχυκαρδία και τρόμο, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Για το λόγο αυτό, καθώς και για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για να προσδιοριστεί ποια ποσότητα καφεΐνης, αν υπάρχει, είναι ασφαλής για τα παιδιά, οι ειδικοί αποθαρρύνουν τη συνήθεια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ασφαλής δόση καφεΐνης για τα παιδιά. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν καφεΐνη.

Η ομάδα αποθαρρύνει επίσης τα παιδιά και τους εφήβους κάθε ηλικίας από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Οι κοινές πηγές καφεΐνης για τα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Αναψυκτικά
  • Καφές και ορισμένα παγωτά με γεύση καφέ, καραμέλες κ.λπ.
  • Τσάι, συμπεριλαμβανομένων των παγωμένων τσαγιών και του γλυκού τσαγιού
  • Ορισμένα νερά και χυμοί
  • Ενεργειακά ποτά
  • Ορισμένες σοκολάτες και ενεργειακές μπάρες

Όπως και η νικοτίνη, η καφεΐνη μπορεί να γίνει συνήθεια και να οδηγήσει σε στέρηση και επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Γνωρίζουμε ότι ο μη επαρκής ύπνος είναι προβληματικός, ιδίως για τα παιδιά, τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ή 10 ώρες ύπνου τη νύχτα.

4. Ανεξέλεγκτος χρόνος επί οθόνης

Από νευρολογικής άποψης, ο περιορισμός του χρόνου στην οθόνη είναι πολύ σημαντικός. Δύο ώρες την ημέρα μέχρι τις 8 μ.μ. είναι αρκετές, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Η φωτεινή διέγερση το βράδυ μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς σας και να διαταράξει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης», προσθέτει. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο χρόνος της οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση του ύπνου και να επηρεάσει την ποιότητά του, σύμφωνα με τα Ινστιτούτα Υγείας.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για τα παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου, ο συστηματικός ύπνος λιγότερο από εννέα ώρες τη νύχτα μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη νευρογνωστική ανάπτυξη.

Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη έχει επίσης συνδεθεί με άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας. Είναι σύμπτωση ότι βλέπουμε πολύ περισσότερα παιδιά να έχουν προβλήματα με τη διατήρηση της προσοχής και της συγκέντρωσης με αυτή την τεράστια αύξηση του χρόνου που αφιερώνεται στην οθόνη;