Ο κόσμος της γραφής αλλάζει. Τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ από τα πληκτρολόγια και το προγνωστικό κείμενο.

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σημαίνει ότι τα ρομπότ μπορούν πλέον να γράφουν κείμενο ανθρώπινης ποιότητας χωρίς να έχουν χέρια. Πρόσφατες βελτιώσεις στο λογισμικό μετατροπής ομιλίας σε κείμενο σημαίνουν ότι ακόμη και οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αγγίξουν πληκτρολόγιο, πόσο μάλλον στυλό ή μολύβι.

Και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το κείμενο μπορεί ακόμη και να παραχθεί από αποκωδικοποιητές που διαβάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω μη επεμβατικής σάρωσης.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ποιες είναι οι κατάλληλες δουλειές του σπιτιού για την ηλικία τους;

Οι συγγραφείς του μέλλοντος θα είναι ομιλητές και σκεπτόμενοι, χωρίς να χρειάζεται να κουνήσουν το δάχτυλο. Η λέξη «συγγραφέας» μπορεί να σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό, καθώς οι άνθρωποι συνθέτουν κείμενο με πολλαπλούς τρόπους σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο.

Γιατί χρειάζεται, λοιπόν, τα παιδιά να ξέρουν να γράφουν με το χέρι;

1. Αναπτύσσουν λεπτές κινητικές δεξιότητες

Η γραφή με το χέρι αναπτύσσει κρίσιμες λεπτές κινητικές δεξιότητες και τον συντονισμό που απαιτείται για τον έλεγχο κινήσεων ακρίβεια. Οι κινήσεις αυτές απαιτούνται για τη διεξαγωγή καθημερινών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το σχολείο, την εργασία και τη ζωή.

2. Θυμούνται καλύτερα

Η γραφή έχει σημαντικά γνωστικά οφέλη, μεταξύ άλλων και για τη μνήμη. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι παραδοσιακές σημειώσεις με στυλό και χαρτί είναι πιο πιθανό να μας «μείνουν», λόγω της μεγαλύτερης πολυπλοκότητας της χειρόγραφης διαδικασίας.

Και η εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής με το χέρι είναι στενά συνδεδεμένες. Οι μαθητές γίνονται καλύτεροι αναγνώστες μέσω της εξάσκησης στη γραφή.

3. Είναι καλό για την ευεξία

Το γράψιμο και οι συναφείς δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική, είναι απτικές, δημιουργικές και στοχαστικές πηγές ευχαρίστησης και ευεξίας για τους συγγραφείς όλων των ηλικιών. Αυτό φαίνεται από τη δημοτικότητα πρακτικών όπως το journaling και η καλλιγραφία.

4. Είναι πιο προσιτό

Δεν χρειάζεστε ηλεκτρισμό, συσκευές, μπαταρίες, λογισμικό, συνδρομές, γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, πληκτρολόγιο, χρόνο φόρτισης ή τα πολλά άλλα πράγματα από τα οποία εξαρτάται η ψηφιακή γραφή για να γράψετε κάτι με το χέρι. Μόνο στυλό και χαρτί. Και μπορεί να γίνει οπουδήποτε.

5. Ενισχύει τη σκέψη

Το πιο σημαντικό είναι ότι η εκμάθηση της γραφής και η εκμάθηση της σκέψης συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι ιδέες διαμορφώνονται καθώς οι μαθητές γράφουν. Αναπτύσσονται και οργανώνονται καθώς συντάσσονται. Η σκέψη είναι πολύ σημαντική για να ανατεθεί σε ρομπότ.

Η διδασκαλία του γραπτού λόγου έχει να κάνει με την παροχή στους μαθητές μιας εργαλειοθήκης πολλαπλών στρατηγικών γραφής που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ως σκεπτόμενοι, δημιουργικοί και ικανοί επικοινωνούντες.