Ως γονείς, θέλουμε τα παιδιά μας να νιώθουν αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια για αυτό που είναι. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι αισθάνονται την αγάπη, τη φροντίδα και την υποστήριξή μας.

Αλλά τι κάνουμε όμως όταν νιώθουν ότι δεν ταιριάζουν κάπου λόγω της διαφορετικότητάς τους;

Τα περισσότερα παιδιά θα βιώσουν τη συνειδητοποίηση ότι διαφέρουν από τους άλλους με μικρούς ή μεγάλους τρόπους. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το χρώμα των μαλλιών, η προφορά, το ύψος ή κάτι πιο μεγάλο όπως η διάγνωση δυσλεξίας ή ΔΕΠΥ.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Μαθαίνοντάς τους την αξία της καλοσύνης

Μια διαφορά μπορεί εύκολα να γίνει «ταμπέλα» και οι «ταμπέλες» μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα παιδιά. Ως γονείς, η δουλειά μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε αυτές τις διαφορές.

Για παράδειγμα, ένα παιδί που δυσκολεύεται να κάνει φίλους στο δημοτικό σχολείο μπορεί να πιστεύει ότι δεν θα μπορεί να κάνει φίλους για το υπόλοιπο της ζωής του. Κι αν αυτές οι σκέψεις δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν εύκολα να γίνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά

Η δουλειά μας ως γονείς είναι να επικοινωνήσουμε στα παιδιά μας ότι όποια και αν είναι η διαφορετικότητά τους, είναι μια πρόκληση. Σίγουρα δεν είναι αδυναμία. Μάλιστα, μια διαφορά μπορεί να γίνει δύναμη.

Είναι σημαντικό να μην χαρακτηρίζετε τα παιδιά ακόμη κι αν είναι κάτι θετικό. Κανείς δεν είναι μόνο ο «έξυπνος» ή ο «αστείος» της οικογένειας. Τα παιδιά είναι τόσα πολλά πράγματα μαζί. Το να τα χαρακτηρίζουμε ως ένα πράγμα περιορίζει τις δυνατότητές τους.

Για παράδειγμα, αν πιστεύουμε ότι είμαστε κακοί στα μαθηματικά, θα είμαστε κακοί στα μαθηματικά. Παρακολουθήστε τις πεποιθήσεις που υιοθετούν τα παιδιά σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους, το χαρακτήρα τους, την αξία και τις δυνατότητές τους.

Οι πεποιθήσεις που διαμορφώνουμε για τον εαυτό μας όταν είμαστε νέοι έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο μέλλον μας. Αλλά μπορούμε πάντα να αποδεχτούμε, να απορρίψουμε, να προσαρμόσουμε ή να αναθεωρήσουμε οποιαδήποτε σκέψη ή αντίληψη έχουμε για τον εαυτό μας.

Κάντε αυτές τις συζητήσεις με τα παιδιά σας τώρα, ώστε να τα βοηθήσετε να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που αισθάνονται για τις διαφορές τους.

Αγκαλιάζοντας τις διαφορές μας

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας να είναι ευγενικά και συμπονετικά προς τους άλλους. Τα παιδιά συχνά φοβούνται να γίνουν φίλοι με κάποιον που είναι διαφορετικός.

Μιλήστε τους για την ενσυναίσθηση και το πώς να μπαίνουν στη θέση κάποιου άλλου. Διδάξτε τους να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους όταν βλέπουν αδικία. Δείξτε τους ότι η διαφορετικότητα δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη που μπορεί να τους βοηθήσει να επηρεάσουν θετικά τον κόσμο.

Το να αγκαλιάζουμε τις διαφορές μας  δεν είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί σε μια μόνο συζήτηση. Πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς αυτές τις ιδέες και να τις υποδεικνύουμε στη δική μας συμπεριφορά.

Τότε, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν μια θετική εικόνα του εαυτού τους και την αυτοπεποίθηση να αγκαλιάσουν τις μοναδικές τους ιδιότητες.