Η ωριμότητα φαίνεται να είναι ένας μακρινός προορισμός στην εφηβεία. Στην πραγματικότητα βέβαια, είναι ένας δρόμος που διανύουμε σε όλη μας τη ζωή. Οι διάφορες εμπειρίες μας μεγαλώνοντας, μας μαθαίνουν και μας αναγκάζουν κατά κάποιον τρόπο να εξελίσσουμε τις ήδη υπάρχουσες ή να αποκτούμε καινούριες, δεξιότητες.

Η εφηβεία λοιπόν δεν αποτελεί σαν στάδιο ζωής, εξαίρεση. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, τα παιδιά προετοιμάζονται για την ενηλικίωση, επιδιώκοντας μεγαλύτερη αυτονομία και την εύρεση της ταυτότητάς τους.

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς θα γίνετε σωστά πρότυπα όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 

 

Η πορεία προς την ωριμότητα στην εφηβεία

Η πρώιμη παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από εγωκεντρισμό. Σταδιακά, τα παιδιά καταλαβαίνουν τις προθέσεις των ανθρώπων γύρω τους, κάτι που τους επιτρέπει να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση του άλλου και να αποκτήσουν ενσυναίσθηση.

Όταν φτάνει η εφηβεία, νέες προκλήσεις προκύπτουν και η γνώμη των συνομηλίκων γίνεται καθοριστική.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, στην εφηβεία, τα παιδιά ανακαλύπτουν σταδιακά ποια είναι και αρχίζουν να διαφοροποιούνται από τους γονείς τους, με βάση περισσότερο τα συναισθήματα παρά τη λογική τους. Οι φυσιολογικές συγκρούσεις που προκύπτουν μπορούν να ξεπεραστούν με πολλή υπομονή και διάλογο από πλευράς των γονιών με το παιδί.

 

 

Τα 8 σημάδια που υποδηλώνουν πως το έφηβο παιδί σας ωριμάζει

 

#1 Παίρνει την ευθύνη για τις πράξεις του

Δεν φέρνει δηλαδή πλέον το παιδί δικαιολογίες, ακόμη και σε στιγμές ντροπής ή θυμού. Μπορεί εν ολίγοις να αναγνωρίσει ότι έχει κάνει κάποιο λάθος.

 

#2 Εκφράζει τις δικές του απόψεις

Η επιρροή από τους συνομήλικους μπορεί να είναι μεγάλη σε αυτή τη φάση, αλλά κάθε έφηβος μπορεί να φτάσει στο επίπεδο να σκέφτεται και να εκφράζεται, χωρίς να επηρεάζεται από το περιβάλλον του και χωρίς να φοβάται τι θα πουν οι άλλοι.

 

#3 Αναπτύσσει ποιοτικές σχέσεις

Μπορεί δηλαδή το παιδί πλέον να δημιουργεί πιο υγιείς συναισθηματικούς δεσμούς με σαφή όρια.

 

#4 Θέτει στόχους

Πολλοί έφηβοι, ακόμη και στα ξαφνικά, δείχνουν υπευθυνότητα, ενδιαφέρον και διάθεση να πετύχουν τους στόχους τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ενθαρρύνεται.

 

#5 Ελέγχει τις παρορμήσεις του

Καθώς ωριμάζουν, οι έφηβοι δεν αντιδρούν με παρορμητικότητα και είναι πιο στοχαστικοί. Δηλαδή, μπορούν να σταματήσουν και να σκεφτούν τι θέλουν και τι είναι καλύτερο για αυτούς.

 

#6 Δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία και κατανόηση

Το παιδί φτάνει στη φάση που καταλαβαίνει ότι ορισμένες συστάσεις από τον κόσμο των ενηλίκων μπορεί να του είναι χρήσιμες και ότι δεν είναι θέμα «ελέγχου».

Επιπλέον, εγκαταλείπονται τα «άκρα» και οι επί τούτου αντιδραστικότητα.

 

#7 Κάνει υπομονή

Η αίσθηση του επείγοντος με την οποία το παιδί αντιμετώπιζε τον εαυτό του και τα θέλω του αντικαθίσταται από υπομονή. Μπορεί πλέον να καταλάβει ότι δεν γίνεται να συμβούν όλα αμέσως.

 

#8 Φροντίζει τον εαυτό του μόνο του

Ξεπερνώντας μια κάποια επαναστατικότητα όσον αφορά την υγιεινή και την προσωπική εικόνα, το παιδί αρχίζει να περιποιείται τον εαυτό του, χωρίς να έχει ανάγκη την υπενθύμισή μας.

 

Σεβόμαστε το ρυθμό με τον οποίο τα παιδιά μας μεγαλώνουν

Κάθε έφηβο παιδί έχει το δικό του στυλ και τη δική του προσωπικότητα. Επομένως, τα παραπάνω χαρακτηριστικά της ωριμότητας στην εφηβεία θα παρουσιαστούν με διαφορετικούς τρόπους και λίγο πιο νωρίς ή λίγο πιο αργά…

Σε καμιά περίπτωση βέβαια μη νομίσετε πως επειδή το παιδί ωριμάζει, δεν σας έχει ανάγκη. Η εφηβεία εξακολουθεί να είναι μια προκλητική περίοδος ανάπτυξης και αβεβαιότητας. Έτσι, ενώ μπορούμε να του επιτρέψουμε περισσότερη ελευθερία, είναι επίσης σημαντικό να του παρέχουμε υποστήριξη και ασφάλεια, ώστε να γνωρίζει το παιδί ότι είμαστε πάντα και με ουσιαστικό τρόπο, εκεί για εκείνο.