Ανάλογα με το αναπτυξιακό τους στάδιο, τα παιδιά μοιράζονται κοινά στοιχεία ως προς τον τρόπο που συμπεριφέρονται και ως προς τις δεξιότητες που αποκτούν και εξελίσσουν. Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους για παράδειγμα, παρουσιάζουν έναν αριθμό κοινών ορόσημων στη γνωστική, σωματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Ομοίως, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές και ικανότητες που είναι αναμενόμενες σε παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους.

Ας μάθουμε αναλυτικά τι να περιμένουμε από τα παιδιά μας ανάλογα με την ηλικία τους.

 

Διαβάστε επίσης: 8 σημάδια ωριμότητας στην εφηβεία

 

Τυπικές δεξιότητες και συμπεριφορές των παιδιών ανά ηλικία

 

Βρέφη (έως 1 έτους)

Τα βρέφη αναμένεται να αντιδρούν σε οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα. Επιπλέον, αναπτύσσουν δεξιότητες όπως το κοινωνικό χαμόγελο. Στην ηλικία των έξι μηνών συνήθως αρχίζουν να μπουσουλάνε και να σηκώνονται.

 

Νήπια (1 έως 4 ετών)

 

Τα νήπια αναμένεται σε αυτή τη φάση να αρχίσουν να περπατούν και να δείχνουν ενδιαφέρον να παίζουν με άλλα παιδιά. Ως προς τη γλωσσική τους ανάπτυξη, είναι χαρακτηριστικό για τα παιδιά να αρχίζουν να προφέρουν πλέον ολοκληρωμένες λέξεις.

Επομένως, μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών, γίνονται κατανοητά όταν μιλούν, αν και είναι σύνηθες να παρουσιάζουν επίσης κάποιες δυσκολίες.

 

Παιδιά σχολικής ηλικίας (5 έως 12 ετών)

 

Στα παιδιά σχολικής ηλικίας αρέσει να παίζουν με τους συνομηλίκους τους και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, επιδεικνύουν πιο αφηρημένη σκέψη καθώς και μεγαλύτερο έλεγχο των παρορμήσεών τους. Σε αυτό το ηλικιακό στάδιο αναμένεται να αποκτήσουν λεπτές και αδρές κινητικές δεξιότητες και να βελτιώσουν τον συντονισμό τους. Αναμένεται επίσης να μπορούν να διαβάζουν, να γράφουν και να κάνουν απλούς υπολογισμούς.

 

Τυπικές συμπεριφορές των εφήβων

 

Όσον αφορά τις τυπικές συμπεριφορές των εφήβων, η αναζήτηση αυτονομίας και ανεξαρτησίας είναι αναμενόμενη, το ίδιο και η αναζήτηση αποδοχής από τις παρέες τους. Ταυτόχρονα, οι εναλλαγές της διάθεσης είναι συχνές καθώς βρίσκονται σε φάση ανακάλυψης της ταυτότητάς τους. Επομένως, τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα είναι απολύτως φυσιολογικά και συνηθισμένα.

 

*Μην ξεχνάτε

 

Συχνά, τα παιδιά σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκονται μπορεί να εκδηλώσουν συμπεριφορές που ανησυχούν τους γονείς. Ωστόσο, η ανάπτυξη του κάθε παιδιού είναι πολύπλοκη και μοναδική και φυσικά ενσωματώνεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Εάν βέβαια σε οποιαδήποτε φάση το παιδί σας παρουσιάζει κάποιο θέμα συμπεριφοράς ή μη ανάπτυξης κάποιας αναμενόμενης δεξιότητας που σας προβληματίζει, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για πλήρη αξιολόγηση και σωστή καθοδήγηση.