Η εφηβεία είναι μια συναρπαστική μα ταυτόχρονα δύσκολη περίοδος στη ζωή ενός παιδιού. Μπορεί να θυμίζει σε πολλούς γονείς τα νηπιακά χρόνια: επιλεκτικό γούστο στη διατροφή, άρνηση για ύπνο, γκρίνια και ψέματα.

Η διαφορά είναι ότι οι έφηβοι πλησιάζουν την ενηληκίωση με αυξανόμενες ευθύνες και υψηλότερες προσδοκίες.

Οι έφηβοι, όπως και οι περισσότεροι ενήλικες, μπορούν να αποκτήσουν κακές συνήθειες, που θα χρειαστεί χρόνος και ενέργεια για να ξεπεράσουν.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ο ρόλος των influencers στη ζωή τους

Δείτε πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αφήσει πίσω του τις ακόλουθες συνήθειες και να κάνει μια καινούργια αρχή:

Κακή διατροφή

Εάν το παιδί σας προτιμά τα τηγανιτά και επεξεργασμένα τρόφιμα από τα φρούτα και τα λαχανικά, σίγουρα δεν είναι το μόνο. Στην πραγματικότητα λίγα είναι τα παιδιά που δεν αγαπούν το πρόχειρο φαγητό.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τρώει και σπιτικά γεύματα, με όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του θρεπτικά συστατικά. Ενθαρρύνετε την επιλογή περισσότερων υγιεινών γευμάτων, που θα θωρακίσουν τον οργανισμό του, γεμίζοντας το ενέργεια.

Αρνητικότητα

Αν παρατηρείτε ότι το παιδί σας δεν βλέπει τα πράγματα θετικά, τότε μάλλον έχει έρθει η στιγμή να το βοηθήσετε να πραγματοποιήσει μια προσαρμογή στάσης.

Προσπαθήστε να επισημαίνετε το θετικά στοιχεία σε οποιαδήποτε κατάσταση και δώστε του να καταλάβει ότι εκείνο επιλέγει τον τρόπο που θα αντιδράσει σε κάθε συμβάν. Έχετε κατά νου, να είστε και εσείς οι ίδιοι θετικοί, μιας και τα παιδιά μαθαίνουν πολλά περισσότερα από τις πράξεις και όχι από τα λόγια.

Αποποίηση ευθυνών

Φθάνοντας την εφηβική ηλικία, το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του όπως και τις συνέπειες που έπονται.

Εάν τείνει να κατηγορεί τους άλλους για όλα όσα μπορεί να πηγαίνουν στραβά, θα ήταν καλό να το ενθαρρύνετε να αφιερώσει λίγο χρόνο για να αναλογιστεί τις δικές του ενέργειες και το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Ένας τρόπος για να το ωθήσετε να ξεκινήσει είναι του υπενθυμίζετε τι πρόκειται να συμβεί αν δεν μαζέψει το δωμάτιό του, αν δεν διαβάσει ή εάν γυρίσει πιο αργά από την ώρα που συμφωνήσατε.

Έλλειψη ύπνου

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για όλους τους ανθρώπους, παιδιά και ενήλικες. Ορίστε ένα πρόγραμμα ύπνου, όπου μετά από μια ορισμένη ώρα η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών θα σταματά, προκειμένου να χαλαρώνει και να μην αποσπάται από το φως των οθονών, που μπορεί να το κρατά άγρυπνο.

Ψέματα

Οι έφηβοι ενδέχεται να αποκρύψουν την αλήθεια επειδή έχουν κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε, δεν θέλουν να σας αναστατώσουν ή να σας στεναχωρήσουν ή απλά επειδή δοκιμάζουν τα όρια τους. Κρίνεται απαραίτητο να εξηγήσετε γιατί είναι σημαντικό να λένε πάντα την αλήθεια και πως τα ψέματα μπορούν καταστρέψουν την εμπιστοσύνη σε μια σχέση.