Οι διάφορες μορφές τέχνης χαρίζουν στα παιδιά, μεταξύ άλλων, ελευθερία, συγκέντρωση και ηρεμία. Όταν ένα παιδί ασχολείται με μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, οι λεπτές κινητικές του δεξιότητες βελτιώνονται και η αυτοπεποίθησή του ενισχύεται. Οι τέχνες προωθούν επίσης την επικοινωνία των παιδιών με τους άλλους και με τον εαυτό τους. Μέσω αυτών, κάθε παιδί μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες του.

Για όλους αυτούς και για πολλούς ακόμα λόγους είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ασχολούνται με οποιαδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση κάθε πτυχής της ζωής τους στην παιδική ηλικία μα και στο μέλλον.

 

Διαβάστε επίσης: 5 διασκεδαστικοί τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να χαλαρώσουν

 

3 οφέλη της ενασχόλησης με τις τέχνες για τα παιδιά

 

#1 Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης- Ανάπτυξη πολύτιμων χαρακτηριστικών και αξιών

Ένα παιδί που ζωγραφίζει, που δημιουργεί με πηλό, που ολοκληρώνει ένα τραγούδι στην κιθάρα, που μαθαίνει ένα ρόλο και εμφανίζεται στο θέατρο, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται περήφανο για τον εαυτό του και όλα όσα καταφέρνει.

Για να φτάσει κανείς ασχολούμενος με τη μουσική, το χορό, τη ζωγραφική και όλες τις άλλες μορφές τέχνης σε ένα αποτέλεσμα, χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Όλα αυτά τα σημαντικά στοιχεία υιοθετούνται από το παιδί χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει και μάλιστα με έναν πολύ ευχάριστο και «παιχνιδιάρικο» τρόπο όταν κάνει κάτι καλλιτεχνικό.

#2 Βελτίωση της επικοινωνίας- Ομαδικότητα

Όπως είπαμε, η τέχνη είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό μας. Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να εκφράσουν αυτό που νιώθουν μέσα από ένα για παράδειγμα σχέδιο παρά με λέξεις.

Έτσι, γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, το τι τους αρέσει και τι όχι και μαθαίνουν σταδιακά να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Στις μορφές τέχνης που απαιτούν συνεργασία, τα παιδιά μαθαίνουν επίσης να βοηθούν και να σέβονται το ένα το άλλο, επενδύοντας στην ομαδική δουλειά.

#3 Μεγαλύτερη συγκέντρωση- Λιγότερο άγχος

Η ενασχόληση με τις τέχνες απαιτεί συγκέντρωση η οποία έρχεται αβίαστα και σαν αποτέλεσμα ότι το παιδί προσπαθεί να εξελίξει κάτι που πραγματικά του αρέσει.

Πολλές φορές στην τέχνη όλες οι αρνητικές σκέψεις και τυχόν άγχη μένουν «εκτός». Έχει δηλαδή την ικανότητα να παρασύρει μικρούς και μεγάλους σε έναν άλλο, μαγικό κόσμο δημιουργικότητας και φαντασίας που μόνο μια θετική αίσθηση και ηρεμία προσφέρει τελικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι τέχνες θεωρούνται από τους ειδικούς μια μορφή θεραπείας που μπορεί να βελτιώσει την ευεξία ενός ατόμου ή ακόμα και να προλάβει ενδεχόμενα θέματα υγείας.