Πολλοί λόγοι μπορεί να αναστατώσουν τα παιδιά, πέραν από την εκ φύσεως τάση τους να ξεσπούν συναισθηματικά ίσως πιο έντονα σε κάποιες ηλικιακές τους φάσεις. Μπορεί να έχουν τσακωθεί με το μεγάλο τους αδερφάκι, μπορεί να έχουν άγχος για μια εκδήλωση στην οποία είναι να συμμετάσχουν, μπορεί απλά να έχουν πεισμώσει για κάτι και να μην μπορούν να ηρεμήσουν.

Αν βρούμε δραστηριότητες που, εκτός από τη χαλάρωση, προσφέρουν και διασκέδαση, τότε έχουμε βρει το «μυστικό» για να πετύχουμε το στόχο μας που δεν είναι άλλως από το να επανέλθει η ισορροπία στην ψυχολογία του παιδιού και κατ’ επέκταση στο σπίτι…

 

Διαβάστε επίσης: Χορός: Πώς ωφελεί τα παιδιά;

 

 

5 τρόποι για να χαλαρώσουν τα παιδιά διασκεδάζοντας

 

#1 Τραγουδώντας

Τα περισσότερα παιδιά αρέσκονται στο να κάνουν στο σπίτι… σόου!

Βάλτε το αγαπημένο τραγούδι του παιδιού και επιτρέψτε του να τραγουδήσει δυνατά ή τραγουδήστε μαζί σα να μην σας ακούει κανείς.

Όταν τραγουδάμε δυνατά, απελευθερώνονται ενδορφίνες, μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στον εγκέφαλο και μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση και να μας χαλαρώσουν.

 

#2 Ζωγραφίζοντας

Η ζωγραφική δίνει στον εγκέφαλό μας έναν στόχο στον οποίο πρέπει να επικεντρωθεί και έτσι το άγχος ή άλλα αρνητικά συναισθήματα, μειώνονται.

Εάν το παιδί σας είναι νευρικό ή ανήσυχο, δώστε του χαρτί, χρώματα και μολύβι και αφήστε τη φαντασία του ελεύθερη να δημιουργήσει. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε βιβλία με έτοιμα σχέδια για να χρωματίζει μόνο του ή παρέα με εσάς.

 

#3 Κάνοντας σχοινάκι

Ζητήστε από το παιδί να πηδήξει το σχοινάκι στο ρυθμό ενός τραγουδιού που του αρέσει για 2 λεπτά ενώ εσείς το χρονομετράτε. Μετά από αυτή τη δραστηριότητα, θα έχει κάψει πολλή ενέργεια και θα αισθάνεται κουρασμένο αλλά και πιο χαλαρό.

 

#4 Σβήνοντας κεράκια

Ανάψτε ένα κεράκι, κρατήστε το προσεκτικά και ζητήστε από το παιδί να το σβήσει. Κάθε φορά που το σβήνει, μετακινείτε το κεράκι πιο μακριά ώστε να πρέπει να πάρει βαθύτερη αναπνοή και να φυσήξει πιο δυνατά για να το σβήσει.

Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάτε το παιδί να αρχίσει να ελέγχει την αναπνοή του για να χαλαρώνει.

 

#5 Κάνοντας σαπουνόφουσκες

Σε ποιο παιδί δεν αρέσει να φυσάει σαπουνόφουσκες; Και αυτή, όπως και η προηγούμενη δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να έχει καλύτερο έλεγχο της αναπνοής του και με αυτόν τον τρόπο να βελτιωθεί η ψυχολογία του, αφήνοντας πίσω του αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.