Εάν το παιδί σας θέλει να γίνει καλλιτέχνης, μην βιαστείτε να ανησυχήσετε. Όσο κι αν αγωνιάτε για το μέλλον του κι όσο κι αν επιθυμείτε το καλύτερο για εκείνο, τα μονοπάτια που εμείς έχουμε σκεφτεί ως «ασφαλή» μπορεί να μην ταιριάζουν στο παιδί μας και καλώς ή κακώς, ο καθένας επιλέγει το δρόμο του στη ζωή.

Μόλις το παιδί αυτονομηθεί, έτσι κι αλλιώς θα παίρνει τις δικές του αποφάσεις που δεν θα συμπίπτουν πάντα με τις δικές μας πεποιθήσεις. Άλλωστε, όσον αφορά τους ποικίλους επαγγελματικούς κλάδους, η επιτυχία δεν μπορεί να είναι εγγυημένη. Μπορεί λοιπόν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα να ενέχουν ίσως μια επιπλέον δόση αβεβαιότητας, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλλον των παιδιών που είναι αποφασισμένα να αφιερωθούν στον κόσμο της τέχνης είναι… καταδικασμένο να στερείται πόρων. Έτσι, εάν το παιδί σας θέλει να γίνει καλλιτέχνης, μην βιαστείτε να αντιδράσετε με αρνητικό τρόπο διότι η πραγματικότητα που εμείς βλέπουμε δεν είναι η μόνη που ισχύει.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: 3 οφέλη της ενασχόλησής τους με τις τέχνες

Εάν ο κόσμος της τέχνης σας φαίνεται… επικίνδυνος ή εύθραυστος:

 

Ακούστε ό,τι έχει να σας πει το παιδί

Προτού αυθόρμητα πείτε: «Καλλιτέχνης; Το ξέρεις ότι δεν θα έχεις ποτέ αρκετά χρήματα για να τα βγάλεις πέρα;», σκεφτείτε πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το παιδί είναι να το επικρίνετε πριν καν ακούσετε τι έχει να σας πει.

Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή να μοιραστούν με το οικογενειακό τους περιβάλλον τις ιδέες, τις επιθυμίες και τις προσωπικές τους αποφάσεις. Ύστερα, μπορείτε να μοιραστείτε τους δικούς σας προβληματισμούς και τις συμβουλές σας με εκείνο.

Μπείτε στον κόσμο των ενδιαφερόντων του παιδιού

Τα παιδιά τείνουν να περνούν πολύ χρόνο ακούγοντας μουσική, βλέποντας ταινίες και παρακολουθώντας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις οποίες ενδεχομένως να θέλουν να συμμετάσχουν κάποια μέρα. Ταυτόχρονα, συνήθως ενδιαφέρονται να μάθουν από τις δημιουργικές διαδικασίες των αγαπημένων τους καλλιτεχνών, καθώς και να κατανοήσουν τα μονοπάτια που τους οδήγησαν στην επιτυχία.

Μόλις μπείτε στον κόσμο των ενδιαφερόντων του παιδιού, μοιραστείτε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας με εκείνο, αποφεύγοντας όμως έναν αυστηρό μονόλογο για το τι είναι «πραγματική ζωή» και τι σημαίνει εργασία.

Υποστηρίξτε την απόφασή του

Η υποστήριξη από την οικογένεια είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για να περάσουν τα παιδιά στην ενηλικίωση με έναν ευχάριστο τρόπο. Το να υποστηρίξετε το παιδί στην απόφασή του δε σημαίνει πως απαραίτητα συμφωνείτε με αυτήν ούτε πως θα επικροτείτε την κάθε του ενέργεια.

Ενθαρρύνετε την πειθαρχία και το αίσθημα ευθύνης που το παιδί μεγαλώνοντας είναι ωφέλιμο να έχει. Ενθαρρύνετε επίσης την κριτική του σκέψη και βοηθήστε το να μην παρασύρεται από τον υπερβολικό ενθουσιασμό, όντας βέβαιο για τους λόγους για τους οποίους το καλλιτεχνικό επάγγελμα που επιθυμεί, του αρέσει.

Το «κλειδί» είναι η ευτυχία

Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι τα παιδιά να είναι χαρούμενα και ικανά να ζήσουν μελλοντικά μια ζωή όπως την ονειρεύονται. Είναι καλό για κάθε παιδί να έχει θάρρος και να ρισκάρει για να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς. Άλλωστε, η ζωή από μόνη της είναι αβέβαιη και «κρύβει» πολλές εκπλήξεις, τόσο ευχάριστες όσο και δυσάρεστες. Κανείς δεν ξέρει που μπορεί να καταλήξει εντέλει επαγγελματικά το κάθε παιδί και ποτέ δεν θα μάθει τι πραγματικά το γεμίζει αν πρώτα δεν το δοκιμάσει.