Ζάχαρη δεν είναι μόνο η κρυσταλλική μορφή της που προσθέτουμε στα γλυκά. Υπάρχει σε έναν μεγάλο αριθμό έτοιμων συσκευασμένων προϊόντων. Εξού και είναι δύσκολο να ελέγξουμε πολλές φορές την κατανάλωσή της.

Μετριάζοντας την ποσότητα που καταναλώνουν τα παιδιά, μειώνεται ταυτόχρονα και η ποσότητα των απλών σακχάρων που προσλαμβάνουν και που τους προσφέρουν μόνο κενές θερμίδες. Λιγότερη ζάχαρη σημαίνει καλύτερη συνολική υγεία και εντέλει καλύτερη ζωή.

Γνωρίζατε ότι παρόλο που οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας λειτουργούν προσδιορίζοντας τις γεύσεις, ο εγκέφαλος είναι ο βασικός υπεύθυνος για την επεξεργασία αυτών των πληροφοριών και για να αποφασίσει τι τελικά μας ανοίγει την όρεξη; Κατά την παιδική ηλικία, η νευρωνική πλαστικότητα μας επιτρέπει να διαφοροποιούμε την αντίληψή μας για τις γεύσεις, ρυθμίζοντας την όρεξή μας. Καθώς λοιπόν εμείς ως γονείς είμαστε υπεύθυνοι για την προετοιμασία των γευμάτων που τρώνε τα παιδιά, εμείς είμαστε και αυτοί που «εκπαιδεύουμε» τη γεύση τους και συνεισφέρουμε στο να καταλήξουν τελικά στο τι είναι γευστικό και τι όχι.

 

Διαβάστε επίσης: Η νο. 1 βιταμίνη που λείπει στα παιδιά σήμερα

 

2 υγιεινές εναλλακτικές για την αντικατάσταση της ζάχαρης στο παιδικό πιάτο

#1 Φρούτα

Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αλλά και φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού, τα φρούτα δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή του παιδιού. Τα φυσικά σάκχαρα δε που περιέχουν τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή όταν τα παιδιά ζητούν κάτι γλυκό.

Πέραν από ολόκληρα, μπορείτε να τα προσφέρετε ως smoothies στο παιδί, τα οποία αποτελούν έναν έξυπνο τρόπο για να αρχίσει να τρώει και λαχανικά, αλλά και ως φυσικούς χυμούς.

#2 Μέλι

Το μέλι περιέχει κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και φυσικά μπορεί να γλυκάνει κάθε παιδικό επιδόρπιο. Μια μόνο κουταλιά είναι αρκετή για να εκπληρώσει αυτό το σκοπό.

Εκτός από τη γλυκύτητά του, έχει αξιόλογες ιδιότητες που μπορούν να προλάβουν ή να ανακουφίσουν κοινές παθήσεις κατά την παιδική ηλικία. Το μέλι:

  • Είναι αντιμικροβιακό (αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, μυκήτων, ιών και παρασίτων).
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου.
  • Βοηθά στην επούλωση και στην πρόληψη μολύνσεων σε πληγές και μικρά εγκαύματα.
  • Η σύνθεσή του το καθιστά ένα ισχυρό φυσικό δυναμωτικό.
  • Είναι μια φυσική πηγή βιταμινών και μετάλλων.

*Προσοχή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν να γίνουν ενός έτους, το μέλι στη διατροφή των μωρών απαγορεύεται αυστηρά καθώς μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες (βρεφική αλλαντίαση).

Από τον πρώτο χρόνο και μετά μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη και να βοηθήσει κάθε παιδί να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή.