Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ενήλικες και παιδιά σε όλον τον κόσμο έχουν έλλειψη βιταμίνης D.  Η «βιταμίνη του ήλιου», παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι, επειδή η Ελλάδα είναι ηλιόλουστη, τα παιδιά μας δεν κινδυνεύουν. Μάλιστα, στη χώρα μας η έλλειψή της βιταμίνης D παρατηρείται σχεδόν στο μισό του πληθυσμού κάθε ηλικίας.

Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς αυτή τη βιταμίνη, τα παιδιά δεν δημιουργούν γερά κόκαλα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανίσουν χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα και πόνους στο σώμα. Η έλλειψή της έχει, επίσης, συνδεθεί με καρδιακά νοσήματα, κατάθλιψη, διαβήτη και διάφορα αυτοάνοσα.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 5 τροφές που αυξάνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωσή του

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε την έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί χωρίς εξετάσεις, καθώς τα συμπτώματα είναι γενικά ανεπαίσθητα. Κάποια από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνοι στους μυς και τα κόκαλα

Η σκελετική δομή αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα το παιδί να έχει πόνους στην πλάτη, τα οστά και τη μέση.

Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του χρόνιου πόνου και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, ο οποίος μπορεί να οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της βιταμίνης και των νευρικών κυττάρων που ανιχνεύουν τον πόνο.

Αυξημένη κόπωση

Η υπερβολική κόπωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βελτιώνουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας είναι ο αυξημένος κίνδυνος ασθένειας ή λοιμώξεων. Αν το παιδί σας έχει αναπνευστικά προβλήματα και αρπάζει πολύ γρήγορα κρύωμα ή γρίπη, σκεφτείτε το ενδεχόμενο αιματολογικών εξετάσεων.

Άλλα σημάδια στο σώμα

Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε κακή επούλωση πληγών μετά από τραυματισμό, λοίμωξη ή χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε προβλήματα στα δόντια με τρύπες και συχνή ανάγκη για σφράγισμα.

Ακριβώς επειδή τους λείπει ασβέστιο και τα κόκαλα δεν αναπτύσσονται όπως θα έπρεπε, τα παιδιά τείνουν να είναι πιο κοντά στο ύψος σε σχέση με τους συνομήλικούς τους. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, τα άτομα με σκούρα επιδερμίδα χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D επειδή διαθέτουν περισσότερη μελανίνη.