Ένα παιδί με ενεργό τρόπο ζωής είναι βέβαιο πως είναι και θα είναι μελλοντικά πιο υγιές από κάποιο που χαζεύει επί ώρες στο κινητό αφού η καθιστική ζωή που συνεπάγεται η ενασχόληση με τις οθόνες ενέχει σοβαρούς κινδύνους για μικρούς και μεγάλους.

Τα ενεργά παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν ένα υγιές βάρος, καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, ισχυρότερο ανοσοποιητικό και, μεταξύ άλλων, καλύτερες γνωστικές δεξιότητες. Είναι σημαντικό λοιπόν, όσο δύσκολο κι αν είναι, να ενθαρρύνετε το παιδί να είναι σωματικά πιο δραστήριο, δοκιμάζοντας τα παρακάτω.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Κι όμως, μπορεί να έχουν άγχος στις διακοπές

Για πιο δραστήρια, χαρούμενα και υγιή παιδιά

Βάλτε όρια στο χρόνο οθόνης

Πότε χρησιμοποιεί ένα παιδί το tablet; Όταν δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει. Αν όμως βάλουμε ένα χρονικό όριο και στη συνέχεια προτείνουμε στο παιδί μια καλή εναλλακτική, όπως το να βγει έξω και να παίξει με φίλους ή το να παίξετε μαζί το παιχνίδι που του αρέσει online σε φυσική μορφή αν αυτό είναι εφικτό, τότε συμβάλλουμε σημαντικά στη μείωση του χρόνου οθόνης.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν. Εάν εσείς ακολουθείτε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, πώς περιμένετε από το παιδί να παρακινηθεί και να κάνει κάτι άλλο; Ομοίως, εάν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στο τάμπλετ, στο κινητό.

Δώστε λοιπόν στο παιδί το καλό παράδειγμα έχοντας και εσείς το μέτρο και εντάσσοντας την άσκηση στη ρουτίνα σας, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν σύντομο περίπατο κάθε μέρα.

Κάντε την άσκηση, παιχνίδι

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αφήσει το κινητό και να έρθει μαζί σας μια βόλτα και παίξτε μαζί κρυφτό, κυνηγητό, ποδόσφαιρο κ.λπ. Έτσι και οι δυο θα παραμείνετε ενεργοί, θα διασκεδάσετε μαζί και θα «αποσυνδεθείτε», παραμένοντας ωστόσο με τον καλύτερο τρόπο, «συνδεδεμένοι».

Ζητήστε βοήθεια όταν κάνετε δουλειές

Πάρτε μαζί σας το παιδί στα ψώνια του σπιτιού. Έτσι, όχι μόνο θα μειωθεί ο χρόνος οθόνης αλλά στο μεταξύ μπορείτε να του μεταδώσετε συνήθειες ενός υγιεινού τρόπου ζωής, επιλέγοντας για παράδειγμα μαζί τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα.

Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να κάνει μικρές δουλειές που το αφορούν, όπως το να μαζέψει τα παιχνίδια του.

Ενθαρρύνετε δημιουργικές δραστηριότητες και σπορ

Από μαθήματα κολύμβησης, τένις, χορού μέχρι ζωγραφικής και τραγουδιού υπάρχουν τόσες πολλές δραστηριότητες που μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του παιδιού και να το κρατήσουν μακριά από τις οθόνες. Έτσι, θα αναπτύξει το παιδί και ένα χόμπι, καλλιεργώντας παράλληλα το κρυφό ίσως ταλέντο του.