Το να έχετε δυο παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα αδέλφια έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές επιθυμίες… διαφορετικά τα πάντα!

Το σπίτι σας μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με πεδίο μάχης.

Στο πλαίσιο της καθημερινότητας αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς θα διαχειριστείτε το χάος στο σπίτι με τα παιδιά

Δείτε πώς μπορείτε να διαχειρίζεστε αυτές τις στιγμές και να δημιουργήσετε ένα πιο ειρηνικό περιβάλλον στο σπίτι.

Ένας με έναν

Όταν το μεγαλύτερο παιδί σας έχει συνηθίσει να είναι μόνο του, ένα αδελφάκι μπορεί να διαταράσσει τη δυναμική της οικογένειας όπως τη γνώριζε και να προκαλεί συναισθήματα ζήλιας. Αυτό σε όρους παιδικής συμπεριφοράς μεταφράζετε σε ξεσπάσματα.

Ένας τρόπος για να περιόρισετε αυτά τα ξεσπάσματα είναι να περνάτε λίγο χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο – ακόμη και 10 ή 15 λεπτά συζήτηση ή διάβασμα ενός βιβλίου θα κάνουν τη διαφορά.

Και όσο δελεαστικό κι αν είναι, βεβαιωθείτε ότι δεν επιτρέπετε στο άλλο αδελφάκι να παρεμβαίνει σε αυτόν τον ιδιαίτερο χρόνο.

Όχι στη σύγκριση

Ποτέ μην συγκρίνετε τα παιδιά σας μεταξύ τους ή με άλλα παιδιά. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να υποτιμάτε και να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ότι το εκτιμάτε λιγότερο. 

Ίσως να αισθάνεσθε ότι έχετε περισσότερα κοινά με το ένα από τα παιδιά σας. Ωστόσο, μερικές φορές το παιδί που ανταποκρίνεται λιγότερο είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερα από εσάς.

Όποιο κι αν είναι το σενάριο, το κλειδί είναι να έχετε αυτογνωσία και να μη δείχνετε ή επικοινωνείτε προτίμηση προς κάποιο παιδί.

Αγκαλιάστε τις προσωπικότητές τους

Τα παιδιά σας έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα ή στυλ μάθησης. Μπορεί να χρειαστεί να προσεγγίσετε διαφορετικά τα κοινά μαθήματα με κάθε ένα από τα παιδιά σας.

Σκεφτείτε τι γνωρίζετε για την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας και δοκιμάστε διαφορετικές τεχνικές. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνδεση. Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι και να ακολουθείτε το παράδειγμά τους.