Μπορεί να αναζητάτε καθημερινά πολλούς τρόπους ώστε το παιδί να φάει όλο του το φαγητό και άλλους τόσους ώστε να δοκιμάσει υγιεινά τρόφιμα που απορρίπτει. Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές που συνιστούν οι ειδικοί και που ίσως μέχρι σήμερα δεν είχατε σκεφτεί είναι να προσθέσετε λίγο χρώμα στο γεύμα του… Πώς το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο μπορούν να επηρεάσουν την αποδοχή ή την απόρριψη του φαγητού από τα παιδιά;

Ας μάθουμε αναλυτικά το πώς το κάθε χρώμα μπορεί να επηρεάσει την όρεξη του παιδιού μας.

Διαβάστε επίσης: Μπάνιο με το παιδί: Ποια τρόφιμα να μην πάρετε μαζί

Πώς επηρεάζουν τα χρώματα την όρεξή μας;

Όταν τρώμε, όλες μας οι αισθήσεις, από τη γεύση μέχρι την όσφρηση και την οσμή, είναι ενεργές. Έτσι, δημιουργούνται συναισθήματα είτε αποδοχής είτε απόρριψης του γεύματος. Ωστόσο, από όλες τις αισθήσεις, η όραση είναι εκείνη που φαίνεται να υπερτερεί.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain and Cognition αναφέρει ότι «τρώμε με τα μάτια μας» και ότι όλα τα οπτικά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος, επηρεάζουν τη γεύση καθώς και την όρεξη.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χρώμα των φαγητών και των ροφημάτων είναι το πιο σημαντικό οπτικό ερέθισμα που επηρεάζει άμεσα τη γεύση και την όρεξη.

Ποια χρώματα μας ανοίγουν την όρεξη και ποια όχι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε χρώμα έχει τη δική του… ψυχολογία:

  • Κόκκινο: Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χρώματα στα τρόφιμα που διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες και την όρεξη.
  • Μπλε: Το μπλε εμπνέει «φρεσκάδα» και χαλάρωση, ωστόσο δεν είναι από τα πιο… λαχταριστά χρώματα.
  • Πράσινο: Το χρώμα της φύσης. Συνδέεται με το φρέσκο, φυσικό και υγιεινό φαγητό και βέβαια διεγείρει την όρεξη.
  • Κίτρινο: Το χρώμα της ευτυχίας δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα από τα πιο… λαχταριστά χρώματα.
  • Πορτοκαλί: Όντας ένα μείγμα κόκκινου και κίτρινου, διεγείρει επίσης την όρεξη.
  • Μαύρο: Σκούρο και «πικρό», μάλλον μας κόβει την όρεξη.
  • Καφέ: Αυτό το χρώμα διεγείρει την όρεξη καθώς σχετίζεται με την υγεία και τη ζεστασιά.
  • Μωβ: Είναι ένα χρώμα που προκαλεί συναισθήματα παρόμοια με αυτά του μπλε. Με άλλα λόγια, δεν είναι ένα από τα πιο «ορεκτικά» χρώματα.

Τα τρόφιμα που ανοίγουν την όρεξη των παιδιών

  • Τα κόκκινα τρόφιμα, όπως τα κεράσια, οι ντομάτες, τα καρπούζια και οι κόκκινες πιπεριές.
  • Τα κίτρινα και τα πορτοκαλί, όπως η κολοκύθα, τα καρότα, το πορτοκάλι, ο ανανάς, το μανταρίνι, το μάνγκο, το ροδάκινο και η μπανάνα.

Άλλες τροφές που μπορούν να ανοίξουν την όρεξη των παιδιών είναι:

  • Τα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το λάχανο, το σέσκουλο και τα σπαράγγια.
  • Ψημένα τρόφιμα και αρτοσκευάσματα όπως το ψωμί, το κέικ και τα μπισκότα που ξεχωρίζουν για το καφέ τους χρώμα.

Και εκείνα που τους την «κόβουν»

  • Τα μπλε ή μωβ τρόφιμα όπως η μελιτζάνα, τα βατόμουρα, τα μωβ σταφύλια, τα φρέσκα και αποξηραμένα σύκα.
  • Οι σταφίδες, τα μαύρα φασόλια, το μαύρο ρύζι, το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα και οι μαύρες ελιές.

Για να συνηθίσουν τα παιδιά σε μια ισορροπημένη διατροφή

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά ανακαλύπτουν το περιβάλλον τους μέσω των αισθήσεων. Εκμεταλλευτείτε αυτό το στάδιο δημιουργώντας πιάτα «ουράνιο τόξο» με διαφορετικές γεύσεις και χρώματα.

Ομαδοποιώντας τα τρόφιμα ανά χρώμα, μπορείτε να μάθετε στα παιδιά να συσχετίζουν το κάθε χρώμα με τη δύναμή του, δηλαδή τα θρεπτικά του συστατικά, και με αυτόν τον τρόπο να τα παρακινείτε να δοκιμάσουν όλες τις γεύσεις.

Για παράδειγμα, εξηγήστε τους με απλά λόγια ότι:

  • Το κόκκινο χρώμα (ντομάτα, φράουλα, καρπούζι, παντζάρι, κεράσι, ρόδι) προστατεύει την καρδιά.
  • Το πορτοκαλί και το κίτρινο (πορτοκάλια, μανταρίνια, ανανάς, μάνγκο, κολοκύθα, καλαμπόκι, μπανάνες) περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία ενδυναμώνει την όραση για να βλέπουν καλύτερα και βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την άμυνα για την καταπολέμηση των ασθενειών όταν αρρωσταίνουν.
  • Το πράσινο (σπανάκι, μπρόκολο, κολοκυθάκια, σπαράγγια, αρακάς, λάχανο, μαρούλι) περιέχει βιταμίνες Α και C που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού καθώς και βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην καλή υγεία των οστών.
  • Το μπλε και το μωβ (μελιτζάνα, βατόμουρα, σταφύλια, μωβ λάχανο, δαμάσκηνα) έχουν αντιοξειδωτικά και επίσης προστατεύουν την καρδιά.
  • Το άσπρο (κρεμμύδια, μανιτάρια, πατάτες, αχλάδια, πράσα, κουνουπίδι) περιέχει φυτικές ίνες που διατηρούν το στομάχι υγιές.

*Εν κατακλείδι

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταφέρουμε να εντάξουμε όλα τα τρόφιμα στη διατροφή των παιδιών είναι να συνδυάσουμε φωτεινά και έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το μωβ, με άλλα που μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικά.

Για παράδειγμα, μπορούμε να αναμείξουμε σκουρόχρωμες σταφίδες με φράουλες και βατόμουρα σε μια σαλάτα ή να φτιάξουμε ένα ρόφημα με έντονα χρώματα, όπως χυμό καρότου, προσθέτοντας chia ή λιναρόσπορο για την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αν δε, σερβίρουμε το φαγητό σε πολύχρωμα πιάτα, τότε η επιτυχία θα είναι σίγουρη…