H ζωγραφική, ως καλλιτεχνικό μέσο έκφρασης επιτρέπει στα παιδιά να χαλαρώσουν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αισθανθούν, μεταξύ άλλων, ελεύθερα. Τα βοηθά επίσης να ανακαλύψουν έναν κόσμο γεμάτο φαντασία, χρώματα, σχήματα και διαφορετικές «πινελιές».

Μέσω αυτής, τα παιδιά κατορθώνουν να επικοινωνήσουν καλύτερα με τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση με τους άλλους και είναι ένα μοναδικό «εργαλείο» για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ευαισθησίας.

Τι αναλυτικά μπορεί να τους προσφέρει;

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί και δουλειές του σπιτιού: Το αναπάντεχο μυστικό της ευτυχίας και της επιτυχίας

 

Ανακαλύπτοντας τα οφέλη της ζωγραφικής για τα παιδιά

Η ζωγραφική:

Αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Ένα παιδί που ζωγραφίζει και ολοκληρώνει ένα έργο τέχνης δεν μπορεί παρά να αισθάνεται περήφανο για τον εαυτό του και για όλα όσα καταφέρνει.

Για να φτάσει κανείς ασχολούμενος με τις τέχνες σε ένα αποτέλεσμα, χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Όλα αυτά τα σημαντικά στοιχεία υιοθετούνται από το παιδί χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει και μάλιστα με έναν πολύ ευχάριστο και «παιχνιδιάρικο» τρόπο.

Βελτιώνει την επικοινωνία

Όπως είπαμε, η κάθε μορφή τέχνης είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό μας. Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να εκφράσουν αυτό που νιώθουν μέσα από ένα σχέδιο παρά με λέξεις.

Έτσι, γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, το τι τους αρέσει και τι όχι και μαθαίνουν σταδιακά να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, επικοινωνώντας καλύτερα με τους γύρω τους μεγαλώνοντας και χτίζοντας πιο ποιοτικές σχέσεις.

Ενισχύει τη συγκέντρωση- Μειώνει το άγχος

Η ενασχόληση με τις τέχνες απαιτεί συγκέντρωση η οποία έρχεται αβίαστα και σαν αποτέλεσμα ότι το παιδί προσπαθεί να εξελίξει κάτι που πραγματικά του αρέσει.

Ζωγραφίζοντας, όλες οι αρνητικές σκέψεις και τυχόν άγχη μένουν «εκτός». Έχει δηλαδή την ικανότητα να παρασύρει μικρούς και μεγάλους σε έναν άλλο, μαγικό κόσμο δημιουργικότητας και φαντασίας που μόνο μια θετική αίσθηση και ηρεμία προσφέρει τελικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι τέχνες θεωρούνται από τους ειδικούς μια μορφή θεραπείας που μπορεί να βελτιώσει την ευεξία ενός ατόμου ή ακόμα και να προλάβει ενδεχόμενα θέματα υγείας.

Βελτιώνει το συντονισμό- Ενισχύει τις αισθήσεις

Η ζωγραφική απαιτεί το συντονισμό του ματιού και του χεριού, προωθώντας έτσι τις κινητικές δεξιότητες των παιδιών. Οι δύο αισθήσεις που αναπτύσσονται περισσότερο μέσω αυτής είναι η αφή και η όραση. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να ζωγραφίσουν με τα χέρια τους, βελτιώνεται σαν αποτέλεσμα η αντίληψή τους για τις διαφορετικές υφές και τα χρώματα.

Πώς να διεγείρετε το ενδιαφέρον των παιδιών για τη ζωγραφική

  • Δώστε στο παιδί όλα τα υλικά που χρειάζεται για να ζωγραφίσει ανάλογα με την ηλικία του.
  • Κάντε την εγγραφή του σε μαθήματα ζωγραφικής και χειροτεχνίας και δείτε εάν απολαμβάνει αυτή τη δραστηριότητα.
  • Επισκεφθείτε οικογενειακώς μια γκαλερί.
  • Ζωγραφίστε όλοι μαζί. Αναπαράγετε πίνακες διάσημων ζωγράφων και εκθέστε στο σπίτι τα δικά σας έργα τέχνης.