Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανέβασε στο Instagram μια οικογενειακή φωτογραφία με τις κόρες του, μόνο που… είχε καλύψει τα πρόσωπά τους με δυο emoji. Αν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Meta κρύβει τα πρόσωπα των παιδιών του στα social media, μήπως πρέπει να το κάνετε κι εσείς;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Τι λένε οι ειδικοί των social media

Οι ειδικοί λένε ότι περισσότεροι γονείς πρέπει να ακολουθήσουν τα βήματα του Ζάκερμπεργκ για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Έχει αποδειχθεί πως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους γονείς μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά σε διάφορα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Διάσημες μαμάδες που έκαναν παιδιά μετά τα 40

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι γονείς υπεύθυνοι. Οι παππούδες, οι προπονητές, οι δάσκαλοι και άλλοι έμπιστοι ενήλικες θα πρέπει, επίσης, να κρατούν τα παιδιά μακριά από τις φωτογραφίες και τα βίντεο για την ασφάλειά τους.

Γνωρίζατε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες κάποιου από τη βρεφική ηλικία για να τον αναγνωρίσει όταν είναι μεγαλύτερος;

Φυσικά, άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ο μόνος λόγος για να είστε προσεκτικοί. Η κοινοποίηση πληροφοριών ή φωτογραφιών των παιδιών σας στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή ταυτότητας από άλλους χρήστες.

Η ανάρτηση εικόνων υπερήχων, με ευαίσθητες πληροφορίες, εκθέτει το παιδί σε κινδύνους ακόμη και πριν γεννηθεί. Μερικές φορές, μία ανάρτηση μπορεί να περιλαμβάνει το όνομα του παιδιού, την ημερομηνία γέννησης ή την τοποθεσία. 

Η συνειδητοποίηση ότι τα παιδιά σας θα κληρονομήσουν τις συνέπειες της διαδικτυακής συμπεριφοράς σας είναι κάτι σοβαρό.

Ως εκ τούτου, το να ζητάτε τη συγκατάθεση των παιδιών σας για να δημοσιεύσετε οτιδήποτε σχετικό με αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βοηθά να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν επιλογές που πρέπει να κάνουν αλλά και συνέπειες, τόσο θετικές όσο και αρνητικές.

Εάν θέλετε να δημοσιεύσετε μία φωτογραφία του παιδιού σας με ένα άλλο παιδί, θα πρέπει να ζητήσετε και την άδειά του ή την άδεια των γονιών ή των νόμιμων κηδεμόνων του, όπως θα κάνατε και με έναν ενήλικα.