Η βασικότερη «δουλειά» των παιδιών είναι το παιχνίδι και η δική σας δουλειά είναι να ενθαρρύνετε το παιδί να συνεχίσει να παίζει και να γυμνάζεται.

Στα παιδιά, η σωματική άσκηση βοηθάει στην ανάπτυξη ενός υγιούς μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος, στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και στην καταπολέμηση του στρες.

Επίσης, όταν εντάσσετε τη γυμναστική στη ζωή του παιδιού σας, το βοηθάτε να υιοθετήσει μια καλή συνήθεια που θα το ακολουθεί στη μετέπειτα ζωή του.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Εκτός από το σώμα, τα αθλήματα «γυμνάζουν» και τον εγκέφαλο

Άλλωστε, ως γονείς αποτελείτε για το παιδί σας το πιο καθοριστικό πρότυπο. Ένα παιδί λοιπόν που βλέπει τους γονείς του να γυμνάζονται και να είναι δραστήριοι, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Μωρά (από περίπου  6 μηνών)

Η σωματική δραστηριότητα με το μωρό σας στο σπίτι δημιουργεί στιγμές  σύνδεσης και χαράς.

Κάθε δραστηριότητα φυσικά θα πρέπει να βασίζεται στα μικρά επιτεύγματα του μωρού σας, σε κινήσεις που το ίδιο αυθόρμητα μπορεί να κάνει.

Όπως δηλαδή τα παιχνίδια και τα ρουχαλάκια του είναι προσαρμοσμένα στο αντίστοιχο εξελεγκτικό στάδιο της ανάπτυξής του, έτσι πρέπει να είναι και οι ασκήσεις που θα επιλέξουμε για να ενδυναμώσουμε τα ποδαράκια του.

Οι ασκήσεις για μωρά πρέπει να επικεντρώνονται, επιπλέον, στην ισορροπία και τη δύναμη.

Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους για να υποστηρίξουν το μωρό τους, αυξάνοντας σταδιακά την εξάρτηση του παιδιού από τους δικούς του μύες.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καθημερινές δραστηριότητες στις οποίες οι γονείς βάζουν το μωρό σε μια μη ισορροπημένη θέση, με αποτέλεσμα εκείνο να πρέπει να ενεργοποιήσει τους μύες του για να την διορθώσει.

Από 3 έως 5 ετών

Τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών πρέπει να είναι δραστήρια καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας για ανάπτυξη και εξέλιξη.

Ενθαρρύνετε τα μικρά σας να είναι δραστήρια όταν παίζουν και δοκιμάστε μαζί ασκήσεις κατάλληλες για την ηλικία του.

Από 6 έως 17 ετών

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον μία ώρα σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα.

Μπορεί να νομίζετε ότι αυτή είναι μια μη ρεαλιστική προσδοκία, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί σας να την πληροί ήδη ή τουλάχιστον να βρίσκεται κοντά σε αυτήν.

Σκεφτείτε το διάλειμμα και το μάθημα γυμναστικής στο σχολείο και απλά το τρέξιμο έξω μετά το σχολείο με τους φίλους.

Οι τρεις τύποι δραστηριοτήτων που πρέπει να συμπεριλάβουν τα παιδιά στην ώρα άσκησής τους είναι η αερόβια άσκηση, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των οστών.

Οι αερόβιες δραστηριότητες κάνουν την καρδιά να χτυπάει δυνατά και θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ώρας άσκησης ενός παιδιού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι.

Τα παιδιά χρειάζονται, επίσης, δραστηριότητες μυϊκής και οστικής ενδυνάμωσης αρκετές ημέρες την εβδομάδα.

Τα μικρότερα παιδιά απολαμβάνουν ασκήσεις όπως οι κάμψεις, η αναρρίχηση ή το σχοινάκι. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι νεαροί έφηβοι μπορεί να προτιμούν να σηκώνουν βάρη ή να παίζουν σε μια αθλητική ομάδα.