Το πρόγραμμα είναι απαραίτητο για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά που ακόμα δεν ξέρουν πώς να οργανώνουν το χρόνο τους σωστά. Έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι το πρόγραμμα δεν είναι κάτι που τα περιορίζει, αλλά αντίθετα τα βοηθά να αισθάνονται ασφάλεια, οργανώνουμε την καθημερινότητά μας ώστε να μην είμαστε υπό το άγχος του «αγνώστου» και της τελευταίας στιγμής…

Ανάλογα με τις δραστηριότητες του παιδιού και της οικογένειας, τι θα πρέπει ιδανικά να κάνουμε πρωί, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ ώστε να μπούμε οικογενειακώς σε «τάξη»;

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πόση σωματική άσκηση χρειάζεται την εβδομάδα;

Βάζοντας πρόγραμμα

Το πρωί

Με την έναρξη του σχολείου, έτσι κι αλλιώς πλέον, πρέπει να ορίσουμε μια συγκεκριμένη ώρα που θα ξυπνάμε το πρωί. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε την ώρα που θα χτυπήσει το ξυπνητήρι αφού θα πρέπει να μας επιτρέπει να προετοιμαστούμε χωρίς άγχος.

Το ζητούμενο είναι να έχουμε χρόνο για πρωινό, προσωπική υγιεινή και ντύσιμο. Καλό είναι τα ρούχα και η σχολική τσάντα να είναι έτοιμα σε καθημερινή βάση από το βράδυ.

Στόχος είναι να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με χαμόγελο και ηρεμία και όχι με γκρίνιες και περιττό στρες.

Το μεσημέρι

Ιδανικά, το μεσημεριανό πρέπει να σερβίρεται μια συγκεκριμένη ώρα. Μια υπορουτίνα μπορεί να συνοδεύει το γεύμα, όπως για παράδειγμα, να πλύνουν τα παιδιά τα χέρια τους και να βοηθήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού.

Το απόγευμα

Καθορίστε συγκεκριμένο χρόνο διαβάσματος. Ορίστε πότε θα ξεκινά και πότε θα τελειώνει η μελέτη καθώς και πότε θα γίνονται τα ενδιάμεσα διαλείμματα.

Το καλύτερο είναι το διάβασμα να ξεκινά νωρίς το απόγευμα, περίπου μία ώρα μετά το γεύμα. Για το «καυτό» αυτό ζήτημα θα πρέπει να έχει προηγηθεί αναλυτική συζήτηση και θα πρέπει το παιδί να γνωρίζει ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν επιτρέπονται ως διάλειμμα. Θυμηθείτε πως ακόμα και μια παραβίαση του κανόνα αυτού, στο παιδικό μυαλό δημιουργείται η προσδοκία της νέας παραβίασης και δεν θα σταματήσει να σας πιέζει μέχρι να τα ξανακαταφέρει.

Το βράδυ

Οι τόνοι της διασκέδασης καλό είναι να πέφτουν καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου, προκειμένου τα παιδιά να ηρεμούν και να μπορούν να κοιμηθούν πιο εύκολα. Αφού μαζέψουν τα παιχνίδια τους, θα ακολουθήσει το δείπνο, μετά το μπάνιο και το βούρτσισμα των δοντιών. Εν συνεχεία, στο κρεβάτι, μπορείτε να διαβάσετε μαζί ένα παραμύθι για καληνύχτα στα μικρότερα παιδιά.

Η τηλεόραση και το τάμπλετ δεν είναι καλές επιλογές πριν τον ύπνο καθώς κρατούν τα παιδιά σε εγρήγορση.

Η ώρα του ύπνου θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο συγκεκριμένη και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά έχουν ανάγκη από πολλές ώρες ύπνου για να ξεκουράζονται σωστά και να ξυπνούν με ενέργεια την επόμενη μέρα.