Επιστρέφετε από τη δουλειά και το μόνο που θέλετε είναι να ξεκουραστείτε, σωστά; Αυτό λοιπόν θέλουν και τα παιδιά όταν γυρνούν απ’ το σχολείο. Βέβαια, όπως και εμείς συχνά δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, έτσι και εκείνα θα πρέπει να συνηθίσουν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους όσο καλύτερα μπορούν.

Το πρόγραμμα είναι μάλλον σε αυτήν την περίπτωση το «κλειδί». Είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στο πότε θα γυρίσει το παιδί από το σχολείο, πότε θα φάει, πότε θα διαβάσει, πότε θα ξεκουραστεί, πότε θα παίξει, πότε θα κοιμηθεί. Ένα σταθερό πρόγραμμα του δημιουργεί ασφάλεια ενώ παράλληλα δεν αφήνει περιθώρια για να υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ σας.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πόση σωματική άσκηση χρειάζεται την εβδομάδα;

Υπάρχει ιδανική ώρα για μελέτη;

Καλό είναι, μόλις το παιδί επιστρέφει από το σχολείο, να ξεκουράζεται για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια να ξεκινάει οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί σκέψη. Αποφύγετε να του ζητάτε να κάνει επανάληψη λίγο πριν φύγει για το σχολείο ή το βράδυ λίγο πριν από τον ύπνο. Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής πιθανότατα θα δημιουργήσει άγχος τόσο σε εσάς όσο και σε εκείνο.

Οι βραδινές πάλι ώρες δεν βοηθούν στο αποτελεσματικό διάβασμα δεδομένου ότι η κούραση της ημέρας είναι συσσωρευμένη και υπάρχει δυσκολία στη συγκέντρωση αλλά και την αντίληψη του παιδιού.

Πού πρέπει το παιδί να διαβάζει;

Το πιο σημαντικό σε ο, τι αφορά στο χώρο στον οποίο μελετά το παιδί είναι να έχει το ίδιο χαρακτηριστικό με το πρόγραμμά του, να είναι δηλαδή σταθερός.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να διαβάζει τη μία μέρα στην κουζίνα, την επόμενη στο σαλόνι, και την άλλη στο δωμάτιό του. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα γραφείο τακτοποιημένο, καθαρό, με τα απαραίτητα πράγματα για το παιδί και χωρίς άλλα αντικείμενα ή παιχνίδια που θα αποσπούν την προσοχή του.

Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι ένα εργονομικό κάθισμα έτσι ώστε να κάθεται άνετα και σωστά, ο κατάλληλος φωτισμός και ο σωστός αερισμός του χώρου. Φροντίστε, επίσης, να περιορίσετε τις ηχητικές παρεμβάσεις που αποσπούν την προσοχή του παιδιού και εμποδίζουν τη συγκέντρωσή του. Μοναδική εξαίρεση ήχου που δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα είναι η μουσική.

Η μουσική, κυρίως χωρίς στίχους και απαλή στην ένταση, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη συγκέντρωση και το άγχος, αλλά και να καλύψει πιθανούς εξωτερικούς ήχους που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Σωστή διατροφή και ύπνος για αποτελεσματικό διάβασμα

Η σωστή διατροφή είναι ένας παράγοντας που βοηθά στην υγιή σκέψη. Μικρά και υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν το παιδί να έχει ενέργεια, καλή μνήμη και υγεία.

Πριν ξεκινήσει το διάβασμα, θα πρέπει να τρώει ένα ελαφρύ γεύμα. Αποφύγετε τις έτοιμες τροφές, τα γλυκά, τα πατατάκια, τα κρουασάν, τα τηγανητά, τις σοκολάτες κτλ., που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη.

Προτιμήστε υγιεινές τροφές, όπως ψάρι, φρούτα, σαλάτες, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, ψωμί με βούτυρο και μέλι.

Ο βραδινός ύπνος είναι επίσης πολύ σημαντικός τόσο για το διάβασμα όσο και για την υγεία του παιδιού. Βοηθά στην ξεκούραση του σώματος και του νου, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη σωματική και την πνευματική του ανάπτυξη.

Μην είστε πολύ πιεστικοί

Μην ξεχνάτε πως η πίεση και το πολύωρο διάβασμα, το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρουν θα είναι η απέχθεια του παιδιού προς τη μελέτη. Εξάλλου, ένα παιδί στην ηλικία του δημοτικού δεν πρέπει να διαβάζει πολλές ώρες. Προσπαθήστε να κάνετε την ώρα της μάθησης να μοιάζει διασκεδαστική και ευχάριστη, και όχι καταναγκαστικό έργο…

Δώστε το καλό παράδειγμα

Όπως σε κάθε επιθυμητή συμπεριφορά, η πιο σημαντική συμβουλή είναι να δώσετε το καλό παράδειγμα.

Αν θέλετε, λοιπόν, το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα, δείξτε του πως κι εσείς το αγαπάτε. Αν σας δει με ένα βιβλίο στο χέρι, θα είναι πιο αποτελεσματικό από το να δώσετε σε εκείνο ένα.