Από το 1973, η Δανία είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου «The Danish Way of Parenting», αυτό οφείλεται στον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους. Έρευνα έδειξε πως τα παιδιά εκεί είναι πιο δυνατά και ασφαλή συναισθηματικά και μεγαλώνοντας γίνονται χαρούμενοι ενήλικες οι οποίοι επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία ανατροφής στα δικά τους παιδιά.

Ποια μέθοδο λοιπόν χρησιμοποιούν; Η αισιοδοξία, η ενσυναίσθηση, η συντροφικότητα και η υπευθυνότητα φαίνεται να είναι τα βασικά συστατικά της συνταγής της επιτυχίας…

Διαβάστε επίσης: Το παιδί δεν έχει φίλους; Οι πιθανές αιτίες και πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Μεγαλώνοντας χαρούμενα παιδιά- 6 πράγματα που εφαρμόζουν στη Δανία

Τα παιδιά που είναι σε «επαφή» με τα συναισθήματά τους, που έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων, μπορούν να είναι χαρούμενα. Γι΄ αυτό:

#1 Αφήστε τα παιδιά να παίξουν

Πολλές φορές ξεχνάμε τη σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά πρέπει να έχουν χρόνο για να παίξουν, να εξερευνήσουν, να λερωθούν, να τρέξουν…

Μέσα από το παιχνίδι, μαθαίνουν τον κόσμο και αναπτύσσουν τη φαντασία τους. Έτσι, βελτιώνονται σημαντικά οι ικανότητές τους να ξεπερνούν προβλήματα και να προσαρμόζονται σε διαφορετικές συνθήκες.

#2 Ενθαρρύνετε την αυθεντικότητα

Αφήστε τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους και μην τα συγκρίνετε με άλλα. Η μοναδικότητα είναι αυτό που θα τα κάνει χαρούμενα παιδιά. Πρέπει να ξέρουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι όλοι ανεξαιρέτως έχουμε τις αρετές και τα ελαττώματα μας. Αυτό σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Παρατηρήστε και αποδεχτείτε τα συναισθήματά τους και παραμείνετε ειλικρινείς μαζί τους.

#3 Εστιάστε στα θετικά

Είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά να βλέπουν τις καταστάσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να μπορούν να βρίσκουν τα θετικά που μπορεί να τους προσφέρει κάθε κατάσταση, ειδικά όταν κάτι δεν έχει εξελιχθεί όπως περίμεναν.

Χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις που τα παρακινούν και μάθετέ τους να επικεντρώνονται περισσότερο στη διαδικασία παρά στο αποτέλεσμα.

#4 Ενσυναίσθηση

Είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά να μπαίνουν στη θέση των άλλων και να καταλαβαίνουν πώς μπορεί να αισθάνονται. Αυτό θα τα βοηθήσει να δημιουργήσουν πιο υγιείς σχέσεις με τους γύρω τους μεγαλώνοντας, χαρίζοντάς τους παράλληλα ευημερία.

#5 Μην στέλνετε τελεσίγραφα…

Δεν μπορούμε να επιλύσουμε καταστάσεις που βασίζονται σε φράσεις όπως: «Θα κάνουμε αυτό επειδή το είπα εγώ».

Συζητήστε με τα παιδιά, μιλήστε τους για τις αξίες σας, τα πράγματα που είναι σημαντικά για την οικογένειά σας και εξηγήστε τους το γιατί πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν ορισμένα πράγματα.

#6 Ποιοτικός χρόνος μαζί

«Hygge» σημαίνει να μοιραζόμαστε ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους μας, τους φίλους, την οικογένεια, τους αγαπημένους μας… Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε αυτήν την έννοια και να περνάμε πολύτιμο χρόνο όλοι μαζί σαν οικογένεια όσο πιο τακτικά μπορούμε.