Τα οφέλη από την εκμάθηση μουσικής και ενός οργάνου είναι ορατά από την πρώτη στιγμή που τα παιδιά αρχίζουν να εξασκούνται. Όταν μαθαίνουν να παίζουν ένα όργανο, μαθαίνουν παράλληλα συνεχώς νέες πληροφορίες που σχετίζονται με τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού.

Ποια άλλα κέρδη καθιστούν τη μουσική μια τόσο σημαντική εξωσχολική δραστηριότητα για κάθε παιδί;

Διαβάστε επίσης: Χορός: Πώς ωφελεί τα παιδιά;

Η σχέση ανάμεσα στη μουσική, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση

Από αρχαιοτάτων χρόνων και σε κάθε κοινωνία, οι άνθρωποι εκφράζουν τις σκέψεις, τα πιστεύω και τα συναισθήματά τους παίζοντας ακόμα και αυτοσχέδια όργανα, χορεύοντας και τραγουδώντας.

Η μουσική είναι επίσης παρούσα στα σπίτια μας σε καθημερινή βάση. Η τηλεόραση, το διαδίκτυο, το ραδιόφωνο, όλα τα μέσα αναπαράγουν μουσική. Επιπλέον, η μουσική βρίσκεται σε πολλά παιδικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, αφού μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι συμβάλλει στη μάθηση. Όσο πιο γρήγορα ένα παιδί αρχίζει να σπουδάζει μουσική, τόσο το καλύτερο. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου από μικρή ηλικία επιτρέπει στα παιδιά να απορροφούν καλύτερα τη γνώση και να «προχωρούν» πολύ πιο γρήγορα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για να παίξει κανείς ένα μουσικό όργανο, και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του πρέπει να συνεργαστούν για να συντονίσουν σωστά τις κινήσεις. Αυτή η ενέργεια κάνει τον εγκέφαλο να έχει υψηλότερη απόδοση. Αυτό ισχύει για τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την λεπτή κινητική ανάπτυξη, ακόμα και το επίπεδο του IQ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πιάνο είναι το όργανο που δημιουργεί τις περισσότερες συνδέσεις στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συγχρονισμός των δαχτύλων είναι απαιτητικός και επειδή προϋποθέτει ακρίβεια.

Η αλήθεια είναι πως κάθε παιδί, έτσι κι αλλιώς αισθάνεται μια φυσική έλξη για τη μουσική και τα μουσικά όργανα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τόσα πολλά παιδικά παιχνίδια είναι μίνι μουσικά όργανα, όπως μικρά πιάνα, ντέφια, ξυλόφωνα κ.λπ. Δεν είναι δύσκολο επομένως να πείσουμε ένα παιδί να ασχοληθεί με αυτή τη δημιουργική δραστηριότητα, η οποία ενεργοποιεί την ευαισθησία ως προς τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Συνεργασία- συγκέντρωση- πειθαρχία

Η μουσική δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να είναι πιο συγκεντρωμένα για να επιτύχουν τους εκπαιδευτικούς τους στόχους, αφού χρειάζεται πειθαρχία και αφοσίωση ώστε να φτάσει κανείς σε ένα καλό επίπεδο παιξίματος στο όργανο που του αρέσει.

Επιπλέον, όταν τα παιδιά παίζουν ένα μουσικό όργανο, συχνά καταλήγουν να συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα. Αυτό τους επιτρέπει αυτόματα να κοινωνικοποιούνται και να μαθαίνουν να συνεργάζονται ως μέλη μιας ομάδας.