Αν και δεν μπορείτε να προβλέψετε ακριβώς πώς θα πάνε οι πρώτες σας μέρες με το μωρό στο σπίτι, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας ως νέα μαμά για μια ευκολότερη μετάβαση στη γονεϊκότητα.

Ας δούμε γρήγορα tips, απαραίτητα για να τα βγάλετε πέρα…

Διαβάστε επίσης: Γονείς: 2 tips για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά

Χρήσιμες συμβουλές για νέες μαμάδες

Μοιραστείτε τις υποχρεώσεις

Πράγματα που μπορεί να αναλάβει ο σύντροφός σας, άλλα μέλη της οικογένειας ή ακόμα και έμπιστοι φίλοι, όπως το να αλλάξουν πάνα ή να φέρουν εις πέρας κάποιες οικιακές εργασίες, είναι ένα θέμα που καλό θα ήταν να θίξετε από νωρίς για να μην βρεθείτε σε αδιέξοδο.

Γενικά, ζητήστε βοήθεια ακόμα κι αν νιώθετε πως δεν την χρειάζεστε. Η συνεργασία βοηθά όλα τα μέλη της οικογένειας να αισθάνονται πως συνεισφέρουν και εσείς σίγουρα θα είστε πιο ξεκούραστη και πιο ήρεμη να επικεντρωθείτε στο παιδί σας αλλά και στις δικές σας ανάγκες.

Ορίστε τον προσωπικό σας χρόνο

Πολλές φορές αυτό που πραγματικά χρειάζεται περισσότερο μια νέα μαμά είναι λίγος χώρος για να αναπνεύσει.

Αφήστε για λίγο το μωρό με τον μπαμπά του και εκμετταλευτείτε την ώρα που κοιμάται για να κάνετε ένα ντους, να περπατήσετε γύρω από το τετράγωνο ή απλά να αφιερώσετε λίγα λεπτά ησυχίας στον εαυτό σας για να επαναφορτιστείτε.

Μην στοχεύετε στην τελειότητα

Άλλωστε, είναι ουτοπική…

Από την πρώτη κιόλας μέρα του μωρού στο σπίτι μπορεί να κάνετε «λάθη» και να νιώσετε ενοχές. Το να μάθετε να τα αναγνωρίζετε και να προχωράτε μπροστά είναι το «κλειδί». Κανένας έτσι κι αλλιώς δεν γεννήθηκε με ένα εγχειρίδιο ανατροφής στο χέρι και ο κάθε γονιός σταδιακά μεγαλώνει και εξελίσσεται σε αυτό το απαιτητικό αλλά και γεμάτο ανταμοιβές ταξίδι παρέα με το παιδί του.

Πείτε «όχι»

Μην αισθάνεστε υποχρεωμένη να έχετε επισκέπτες όλη την ώρα. Επιπλέον, πείτε «όχι» σε οτιδήποτε πέρα από τη φροντίδα του εαυτού σας και του μωρού σας για να εξοικονομήσετε ενέργεια. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να κουράζεστε και να αγχώνεστε τόσο για τις δουλειές του σπιτιού. Ζητήστε, όπως είπαμε, βοήθεια ή απλά λειτουργήστε με το ρυθμό σας χωρίς περιττά άγχη και σκέψεις που μπορεί τελικά να αφορούν μια εικόνα που έχουν σχηματίσει οι άλλοι για εσάς και στην οποία κατά κάποιο τρόπο θεωρείτε πως «πρέπει» να ανταπεξέλθετε.

Φροντίστε τον ύπνο σας

Η απόλαυση του ύπνου με ένα μωρό μπορεί να νιώθετε πως ανήκει στο παρελθόν. Οι συχνές διακοπές του, η έλλειψη υποστήριξης, η υπερπροσπάθεια που καταβάλετε, συμβάλλουν σε αυξημένη κόπωση καθώς προχωράτε στη νέα σας ζωή.

Η ποιότητα ωστόσο του ύπνου είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Ο ύπνος κοντά σε συσκευές όπως το κινητό και η τηλεόραση λειτουργεί αρνητικά στην ξεκούρασή σας.

Δημιουργήστε μια όμορφη και ήσυχη ατμόσφαιρα στην κρεβατοκάμαρα σας ώστε να βεβαιωθείτε πως οι διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες δεν θα διαταράξουν την πολύ σημαντική στιγμή της ανάπαυσής σας.

*Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει έως και το 85 τοις εκατό των νέων μητέρων. Μια νέα μαμά έχει να διαχειριστεί όλες τις αλλαγές που συνοδεύουν την γονεϊκότητα: τον κακό ύπνο, τις ορμονικές αλλαγές, την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, το αίσθημα της απομόνωσης. Φροντίστε να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν ειδικό αν αισθάνεστε καταβεβλημένη.