Αγαπητοί μελλοντικοί μπαμπάδες,

Ίσως να μην αισθάνεστε ακόμη αλλαγμένοι αυτούς τους μήνες που προηγούνται της γέννησης του παιδιού σας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αισθάνεστε σαν να περιμένετε και η πραγματική «δουλειά» να ξεκινάει μόλις έρθει το μωρό.

Αυτό δεν ισχύει για την σύντροφό σας τώρα που είναι έγκυος. Η εγκυμοσύνη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να είναι ήδη κουρασμένη, μπορεί να είναι πολύ ενθουσιασμένη, μπορεί να νιώθει ανασφάλεια ή μπορεί να φοβάται. Ο καθένας είναι διαφορετικός και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: 10 βασικά πράγματα που πρέπει να μάθετε για το σύντροφό σας

Αυτό που δεν αλλάζει όμως είναι το πόσο πολύ η έγκυος σύντροφός σας χρειάζεται την στήριξή σας αυτή τη στιγμή.

Αν θέλετε να είστε εκεί για εκείνη αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να εμπνευστείτε:

Υποστήριξη, υποστήριξη κι άλλη υποστήριξη…

Η υποστήριξη μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι η βοήθεια πριν σας ζητηθεί ή να ρωτήσετε τον σύντροφό σας. Ρωτήστε, «τι μπορώ να κάνω στο σπίτι που θα ήταν πραγματικά χρήσιμο αυτή τη στιγμή;».

Μπορεί να είναι το να διευκολύνετε τη σύντροφό σας με τα συναισθήματά της. Κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και εξισορροπούν πολλές ορμόνες που αλλάζουν. Ή υποστήριξη μπορεί να είναι το να της κάνετε ένα πολύ απλό κοπλιμένο: «Νομίζω ότι τα πας περίφημα με όλα όσα συνοδεύουν την εγκυμοσύνη».

Πηγαίντε με τα «νερά» της μέχρι να «σπάσουν»… επειδή είναι έγκυος!

Για παράδειγμα, η σύντροφός σας πίστευε ότι τα μπιφτέκια για βραδινό ακούγονται εντάξει, αλλά καθώς φτιάχνονται ξαφνικά πιστεύει ότι μυρίζουν απαίσια. Ο ρόλος σας είναι να πείτε: «Κανένα πρόβλημα, ας φάμε κάτι άλλο».

Βάψατε έναν τοίχο του παιδικού δωματίου γκρι, αλλά τώρα αποφάσισε ότι τον θέλει κίτρινο; Δεν πειράζει. Αλλώστε σκεφτείτε ότι θα τον κοιτάει όλα εκείνα τα άγρυπνα βράδια που θα θηλάζει το μωρό σας. Κάποιες μάχες είναι καλό να τις χάσετε.

«Ο Συνήγορος της Εγκύου»

Γίνετε ο συνήγορός της στα ραντεβού με τους γιατρούς, με την οικογένεια και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σε όλες αυτές τις σημαντικές στιγμές, μπορεί να είστε εσείς εκείνος που οι άνθρωποι αναζητούν για απαντήσεις.

Αν πάτε σε ραντεβού με γιατρό, συζητήστε κάποιες ερωτήσεις από πριν με τη σύντροφό σας, επειδή μπορεί να είναι νευρική ή απασχολημένη όταν φτάσετε εκεί.

Ένα μέλος της οικογένειας θέλει πολύ να είναι στο νοσοκομείο στη γέννηση του μωρού, αλλά είναι αυτό που θα ήθελε εκείνη πραγματικά; Αν όχι, είναι στο χέρι σας να το μεταφέρετε ευγενικά.

Όλοι οι τοκετοί είναι διαφορετικοί – μπορεί να πονάει ή να είναι συγκλονισμένη. Πρέπει να είστε η φωνή της λογικής και το συναισθηματικό της στήριγμα κατά τη διάρκεια τέτοιων κρίσιμων στιγμών.