Το να είναι ένα παιδί ντροπαλό διαφέρει από το να είναι εσωστρεφές, αν και πολλοί από εμάς μπορεί μέχρι σήμερα να νομίζαμε πως είναι το ίδιο.

Ένα εσωστρεφές παιδί απολαμβάνει να περνά χρόνο μόνο του και συνήθως εξαντλείται συναισθηματικά όταν περνά πολύ χρόνο με άλλους. Αντιθέτως, ένα ντροπαλό παιδί δεν θέλει απαραίτητα να είναι μόνο του αλλά φοβάται να αλληλεπιδράσει με τους άλλους.

Διαβάστε επίσης: Στοματική υγεία: Το μυστικό για γερά δοντάκια και υγιή παιδικά χαμόγελα

Για να το κατανοήσουμε καλύτερα αυτό, σκεφτείτε δύο παιδιά στην ίδια τάξη, ένα εσωστρεφές και ένα ντροπαλό. Ο δάσκαλος οργανώνει μια δραστηριότητα για όλα τα παιδιά στην αίθουσα. Το εσωστρεφές παιδί θέλει να παραμείνει στο θρανίο του και να διαβάσει ένα βιβλίο γιατί βρίσκει το να είναι με όλα τα άλλα παιδιά αγχωτικό. Το ντροπαλό, θέλει να γίνει «ένα» με τα άλλα παιδιά, αλλά παραμένει στο θρανίο του γιατί φοβάται να κάνει αυτό το βήμα.

Γενικά, υπάρχουν πάντα τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν τη συστολή τους, αλλά η εσωστρέφεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα ενός παιδιού επομένως δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, μπορούμε να μάθουμε στο παιδί να τη διαχειρίζεται καλύτερα.

Πώς αντιμετωπίζουμε την ντροπαλότητα

Όπως ήδη θα καταλάβατε, δεν είναι όλοι οι εσωστρεφείς, ντροπαλοί. Στην πραγματικότητα, ορισμένα εσωστρεφή άτομα έχουν εξαιρετικές κοινωνικές δεξιότητες. Ωστόσο, μετά την ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες, ένα εσωστρεφές παιδί μπορεί να νιώθει πολύ κουρασμένο συναισθηματικά και θα χρειαστεί χρόνο μόνο του για να επαναφορτίσει τις «μπαταρίες» του.

Η προσπάθεια μετατροπής ενός εσωστρεφούς ατόμου σε εξωστρεφή από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει άγχος και να οδηγήσει σε προβλήματα αυτοεκτίμησης. Τα εσωστρεφή παιδιά μπορούν να διδαχθούν στρατηγικές αντιμετώπισης που θα τα βοηθήσουν να διαχειριστούν κοινωνικές καταστάσεις, αλλά θα είναι πάντα εσωστρεφή.

Καθοδηγώντας ένα εσωστρεφές παιδί

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε ότι η εσωστρέφεια δεν είναι κάποια διαταραχή που απαιτεί κάποιου είδους θεραπεία. Υπό αυτή την έννοια, ένα εσωστρεφές παιδί δεν χρειάζεται βοήθεια. Χρειάζεται όμως να διασφαλίσετε ότι είναι χαρούμενο και υγιές, εφαρμόζοντας τα ακόλουθα:

  • Αποδεχτείτε ότι η εσωστρέφεια είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του παιδιού σας, ότι απολαμβάνει να περνά πολύ χρόνο μόνο του και ότι πιθανότατα θα έχει πολύ λίγους στενούς φίλους.
  • Μην πιέζετε το παιδί σας να συμμετέχει σε περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες από όσες αισθάνεται άνετα.
  • Φροντίστε να του δίνετε πάντα χρόνο για να χαλαρώνει μετά από εκδηλώσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις και οποιεσδήποτε άλλου είδους δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα.