Είναι γεγονός ότι πλέον ο πληθυσμός των ανεπτυγμένων χωρών μειώνεται και γερνά.

Η υπογεννητικότητα αποτελεί μείζον πρόβλημα και για την Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία από το 2008, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του πληθυσμού της χώρας να είναι σήμερα άνω των 43 ετών και αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-8 έτη έως το 2050.

Το άνισα κατανεμημένο νοσοκομειακό και μαιευτικό δίκτυο της χώρας και η δυσκολία των γυναικών που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές να λαμβάνουν ολοκληρωμένες μαιευτικές και γυναικολογικές υπηρεσίες, κάνουν εντονότερο το πρόβλημα σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές.

Με στόχο να συμβάλλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση του ζητήματος της υπογεννητικότητας η εταιρεία Βίκος σε συνεργασία με τη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, για δεύτερη
συνεχή χρονιά, ανοίγουν την αγκαλιά τους για να υποδεχτούν και να στηρίξουν οικογένειες στις τοπικές κοινότητες της Ηπείρου.

Το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής» που ξεκίνησε το 2021 και γιορτάζει ήδη τη γέννηση των δύο πρώτων βρεφών, στέκεται δίπλα σε γυναίκες, μόνιμες κατοίκους περιοχών της Ηπείρου, που είναι έγκυες ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, παρέχοντάς τους την πλήρη οικονομική κάλυψη των εξετάσεων, των μετακινήσεων και του τοκετού, αλλά το κυριότερο την ψυχολογική και ηθική συμπαράσταση που έχουν ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από κλινικές μελέτες προγεννητικού ελέγχου, φαίνεται ότι τουλάχιστον 1 στις 5 γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα κατάθλιψης και άγχους. Αυτό οφείλεται τόσο σε ορμονικά, όσο και σε ψυχολογικά αίτια, όπως οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα, η αστάθεια, η έλλειψη υποστήριξης και η απομόνωση.

Η αγκαλιά που έχουν ανοίξει η εταιρεία Βίκος και η HOPEgenesis για τις γυναίκες αλλά και γενικότερα για τις οικογένειας της Ηπείρου, φέτος μεγαλώνει, καθώς στο πρόγραμμα «Ελπίδα
Ζωής» εντάσσονται 136 τοπικές κοινότητες στους δήμους Ζαγορίου, Πωγωνίου και Ζίτσας.

H Βίκος Α.Ε. στηρίζει το θεσμό της οικογένειας

Η οικογένεια της εταιρείας Βίκος συμβάλλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και στέκεται στο πλάι της τοπικής κοινωνίας της Ηπείρου, προσεγγίζοντας με σεβασμό και
ευαισθησία τις ανάγκες των ανθρώπων της, στηρίζοντας παράλληλα τον θεσμό της οικογένειας και συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα της ελληνικής περιφέρειας.

Με το πρόγραμμα «Ελπίδας Ζωής», στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας «Ο Β-οίκος της ζωής μας», η Βίκος Α.Ε. φροντίζει να διαμορφώνει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες, ώστε η ζωή να είναι προτεραιότητα και το παιδικό γέλιο να ηχεί σε κάθε γωνιά.