• Υλικά

    1 πακέτο μακαρόνια Ν5 ολικής

  • 150 γρ παρμεζάνα
  • Ελαιόλαδο
  • Φρυγανιά τριμμένη
  • 500 γρ κιμάς κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/2 γαρύφαλλο
  • 1/2 φλ κρασί κόκκινο
  • 500 γρ τριμμένη ντομάτα
  • 2 κ.σ. δυόσμο
  • 1 χούφτα παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος light
Για τη κρέμα γιαουρτιού
  • 400 γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 2 αβγά
  • 1 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο και πάπρικα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο απ’ τον αναγραφόμενο χρόνο βρασμού. Τα σουρώνουμε, «ψεκάζουμε» με ελαιόλαδο και τ’ ανακατεύουμε με την παρμεζάνα. Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το καρότο έως ότου γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να ασπρίσει.
  • Βάζουμε το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και την πάπρικα και αρωματίζουμε το κιμά ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το κρασί, βράζουμε 2 με 3 λεπτά και προσθέτουμε τη ντομάτα, το ξύδι και το μέλι.
  • Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε 20 με 25 λεπτά, να πιει τα υγρά του. Λίγο πριν το σβήσουμε προσθέτουμε ψιλοκομμένο το δυόσμο. Όταν σβήσουμε, συμπληρώνουμε τη κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
  • Για την κρέμα γιαουρτιού, χτυπάμε όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
  • Σε ταψί φούρνου τοποθετούμε εναλλάξ τα μισά ζυμαρικά, το κιμά, τα υπόλοιπα ζυμαρικά και από πάνω σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα γλυκιά, τριμμένη φρυγανιά και παρμεζάνα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και να σταθεί πριν το κόψουμε.