Μπορούμε να προσθέσουμε έναν ακόμη λόγο στην αυξανόμενη λίστα με τα οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη: Ενισχύει τις κινητικές δεξιότητες του μωρού σας.

Στα πλαίσια μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, οι επιστήμονες χώρισαν με τυχαίο τρόπο 71 εγκύους σε δύο ξεχωριστές ομάδες.

Οι έγκυοι που βρέθηκαν στην πρώτη ομάδα έκαναν γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα, περίπου για μία ώρα τη φορά και είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της αεροβικής άσκησης, του διαδρόμου, του στατικού ποδηλάτου και του ελλειπτικού μηχανήματος.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Τι κερδίζετε αν κάνετε διαλογισμό

Αντιθέτως, οι γυναίκες που ανήκαν στη δεύτερη ομάδα έκαναν μόνο πολύ ελαφριές ασκήσεις, stretching και ασκήσεις αναπνοής.

Ένα μήνα μετά τη γέννηση των μωρών, οι ερευνητές εξέτασαν τα νεογέννητα με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή, ο οποίος μέτρησε την ικανότητά τους να στρέφουν το κεφάλι τους και άλλα αντίστοιχα είδη κινήσεων.

Ανακάλυψαν ότι τα βρέφη των μητέρων που ασκούνταν τακτικά τα πήγαιναν καλύτερα στο τεστ, παρά το γεγονός ότι όλα τα μωρά βρίσκονταν σε φυσιολογικά στάδια ανάπτυξης για την ηλικία τους.

Η σημασία αυτού του προβαδίσματος μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή αν σκεφτούμε πως τα μωρά με ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες τείνουν να εξελίσσονται σε πιο δραστήρια παιδιά.

Αν και απαιτείται επιπλέον διερεύνηση ώστε να μπορέσει να υπάρξει βεβαιότητα για τις παραμέτρους που προκαλούν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει δύο ενδιαφέρουσες υποθέσεις:

Αφ’ ενός, όταν μια έγκυος γυμνάζεται, αυξάνεται η ροή του αίματος και του οξυγόνου προς τη μήτρα, πράγμα που θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Αφ’ ετέρου, είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης εκλύονται αυξητικές ορμόνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των μωρών και οι οποίες ενδέχεται να περνούν από τη μητέρα στο έμβρυο.

Σημαντική υπενθύμιση

Πριν ξεκινήσετε οποιουδήποτε είδους γυμναστική, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εκείνος παρακολουθεί τόσο την υγεία σας όσο και την υγεία του μωρού σας και θα σας καθοδηγήσει αναλόγως.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και το σώμα του περνά μεταξύ άλλων από διαφορετικές διαδικασίες αλλαγών.

Αν είχατε κάποια ενασχόληση με τον αθλητισμό πριν μείνετε έγκυος, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς να προσαρμοστείτε σε οτιδήποτε επιλέξετε και επιτρέπεται να κάνετε.

Εάν δεν ήσασταν και τόσο αθλητικός τύπος προηγουμένως, πιθανότατα θα δυσκολευτείτε στην αρχή δεδομένου ότι η κάθε είδους προπόνηση απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής.